Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns som att de vill dölja hur det går till”. Se lärarnas vittnesmål om hur anställda på Plymouthbrödernas skola skräms till tystnad. En av rösterna i klippet är utbytt. Foto: Anna Palmgren/SVT

Plymouthbrödernas viteshot skrämmer anställda till tystnad på Oneschool global

Uppdaterad
Publicerad

Som lärare på Plymouthbrödernas skola förväntas du hålla tyst om nästan allt. SVT Nyheter Halland kan avslöja att anställda skräms till tystnad genom viteshot i anställningsavtalet.

– Det känns som att de vill dölja hur det går till, säger en tidigare lärare.  

Flera av lärarna som SVT har varit i kontakt med vågar eller vill inte prata om Oneschool global, friskolan som drivs av den kristna rörelsen Plymouthbröderna i halländska Långaryd.

En anledning är att anställda riskerar vite om de avslöjar innehållet i avtal eller policys. Anställningsavtalet beskriver ett omfattande tystnadskrav som gäller även efter att personal har slutat på skolan.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Många som SVT talat med tolkar avtalet som att de inte får prata om skolan alls, även om det också står att meddelarskyddet gäller.

I klippet berättar lärare om vad som kan hända om man går emot Plymouthbrödernas regler.

Kan bli av med jobbet

Om man som anställd säger eller gör något som inte accepteras av styrelsen kan man bli inkallad på samtal. Det vittnar flera lärare om.

Det bekräftas även av den interna uppförandekod som SVT tidigare avslöjat innehållet i. Där står det att den som inte följer reglerna riskerar påföljder och kan bli av med jobbet.

För drygt tio år sedan var skolan inblandad i en rättsprocess. Den startade med en konflikt där styrelsen anklagade den dåvarande rektorn för att ha läckt företagshemligheter till Skolinspektionen. Rektorn förlorade målet.

Generös budget

Lärare poängterar att så länge man kommer överens med styrelsen är arbetsmiljön god. Det är små klasser, ordentliga elever och skolans budget är generös.

Ett fåtal av de cirka 20 lärare som SVT har varit i kontakt med är enbart positiva till skolan. Ingen av dem vill intervjuas.   

Vägrar kollektivavtal

Styrelsen, som inte ställer upp på intervju, skriver i mejl till SVT att det kan bli disciplinära åtgärder om anställda inte agerar enligt skolans regler och att påföljderna är reglerade i svensk lag.

Skolan har inget kollektivavtal eftersom den typen av avtal inte är förenliga med Plymouthbrödernas tro.

Majoriteten av eleverna på skolan är hemmahörande i Gislaved och Ljungby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filtrerat internet, censurerad litteratur och ingen sexualundervisning. Det är hur det har sett ut för eleverna på Oneschool global i Långaryd. Se vad kritiken handlat om och hur framtidsplanerna ser ut för Plymouthbrödernas skola. Foto: SVT, Storyblocks

Det här är Plymouthbröderna

Rörelsen Kristna Kyrkan Plymouthbröderna fick sitt namn i början av 1800-talet efter staden Plymouth i södra England. Rörelsen samlar i dag 50 000 medlemmar runt om i världen. Mellan 400 och 500 av dem bor i Sverige, främst i Smålandsstenar och Ljungby, men även i Kungsbacka och Helsingborg.  

Plymouthbröderna är en bokstavstroende kristen rörelse vars livsstil grundar sig i Bibeln. Principen om att leva i avskildhet är central, där medlemmarna i regel bara umgås med varandra. Mat och dryck delas endast med andra medlemmar.

Medlemmarna samlas varje kväll för religiöst möte. På söndagarna hålls tre möten.

Tv och radio finns inte i Plymouthbrödernas hem då de anser att innehållet inte går att kontrollera. Mobiler och datorer har oftast ett internetfilter som begränsar åtkomsten till hemsidor. 

Många medlemmar driver företag där barnen också börjar arbeta efter skolan. Där kan även icke-medlemmar få en anställning. Könsrollerna är traditionella där män och kvinnor anses ha olika roller. Kvinnorna jobbar dock i viss utsträckning i företagen.

Familjen är viktig för rörelsen och skilsmässor är mycket ovanliga. Det är också få som lämnar rörelsen.

Sedan 2007 driver Plymouthbröderna skolan OneSchool Global, tidigare Laboraskolan, i Hylte kommun. Sedan start har endast rörelsens barn gått på skolan. Lärare och rektor är inte medlemmar i rörelsen. 

Källa: Boken ”Guds nya barnbarn” och plymouthbrethrenchristianchurch.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Mer i ämnet