Polisutredaren Stefan Larsson har varit med och utrett cisternolyckan i Halmstad. Foto: SVT/Arkiv

Polisen efter cisternolyckan: ”Inget tyder på brott”

Uppdaterad
Publicerad

Cisternen havererade på grund av rost och en person dog, men ingen ser ut att kunna ställas till svars. Tio månader efter cisternolyckan på Stena recycling i Halmstad har polisen utrett händelsen färdigt och bedömer att inga brott har begåtts.

Lastbilschauffören dog när cisternen i oljeområdet vid Halmstads hamn havererade och 200 kubikmeter med 80-gradiga oljerester och vatten strömmade ut.

Polisen har utrett misstankar om grovt miljöbrott och vållande till annans död.

Ingen kan ställas till svars

Det är konstaterat att bottenfundamentet som cisternen stod på hade rostat sönder att det är därför som den havererade. Men polisens utredning tyder ändå på att ingen kan ställas till svars i domstol för händelsen.

Se polisutredaren Stefan Larsson berätta varför i klippet.

Stena vill inte kommentera

Företaget Stena recycling som äger cisternen startade också en egen utredning efter olyckan, men vill inte kommentera den förrän brottsutredningen är formellt avslutad.

Åklagare inväntar Arbetsmiljöverket

Det är ett beslut som miljöåklagaren Magnus Clase ännu inte har tagit.

– Vi och polisen har gjort de utredningsåtgärder som vi kan göra. Det jag väntar på nu är egentligen bara en synpunkt från Arbetsmiljöverket innan jag kan fatta beslut, säger Magnus Clase.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.