Polisen i Halmstad och Laholm ber nu föräldrar att hålla ett extra öga på vilka hastigheter ungdomarnas mopeder kan komma upp i. Foto: Montage: TT och skärmdump

Polisen i Laholm vädjar om föräldrars hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Halmstad och Laholm vädjar nu via sociala medier till föräldrar med barn som kör trimmade mopeder. ”Jag stoppar hellre en moped för trimning än behöver åka hem till en förälder till en 15-åring och meddela att deras barn varit inblandad i en allvarlig trafikolycka”, skriver de.

Inlägget publicerades på sociala medier efter att polisen beslagtagit två mopeder i centrala Laholm under tisdagen. Båda mopederna saknade registreringsskylt och när polisen provkörde mopederna visade det sig att de gick betydligt fortare än den tillåtna gränsen.

I kommentarfältet får polisen i Halmstad och Laholm flera hejarop som menar att polisen gör ett bra jobb, men också enstaka kommentarer som ”låt grabbarna ha kul” och ”gör någon nytta istället”.

Räknas som motorcykel

Polisen skriver att en trimmad moped som kommer upp i hastigheter på 70-90 km/h räknas som en motorcykel, och vad som kan tyckas enkelt i själva verket är en säkerhetsfråga.

”Jag stoppar hellre en moped för trimning än behöver åka hem till en förälder till en 15-åring och meddela att deras barn varit inblandad i en allvarlig trafikolycka. Valet för mig är ganska enkelt” berättar polisen Fredrik i inlägget.

”För era barns skull”

Polisen avslutar inlägget med en vädjan till alla föräldrar till barn som kör moped.

”Provkör den själva eller be en annan vuxen att provköra den. Går den fortare än tillåtna hastigheten, gör något åt det. Både för er egen, era barns skull samt för andra vägtrafikanter”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer