Foto: SVT

Margareta slutar på grund av omorganisationen

Publicerad

Polisens omorganisation har mötts av massiv kritik på många håll. Så även i Halland där många poliser tycker att situationen är ohållbar.

Margareta Stenström från Falkenberg har jobbat i mer än tre decennier inom polisen, men nu väljer hon att hoppa av.

– Omorganisationen går stick i stäv med mina etiska värderingar, säger hon.

Vi står i Margareta Stenströms kök i Ugglarp utanför Falkenberg. Hon bläddrar i ett fotoalbum. På bilderna är hon drygt 30 år yngre och hon är klädd i polisuniform.

– När jag blev polis så började jag i Varberg. Jag jobbade i en kanonbra grupp som hade ett stort engagemang ut till medborgarna, säger hon.

Sedan bilderna i fotoalbumet togs har hon hunnit jobba med det mesta inom polisen och hon har tyckt, och tycker fortfarande i viss mån, att polisyrket är världens bästa jobb.

Trots det väljer hon nu att sluta.

– Det är för att jag inte tror på omorganisationen. Min etik och polismyndighetens etik idag går stick i stäv. Den funkar inte, säger hon.

Kritik över hela landet

Kritiken mot omorganisationen är på intet sätt ny och den har framförts från poliser över hela landet.

Många poliser känner näligen att alltmer makt centraliseras till storstäderna och att de kommit längre bort ifrån medborgarna. Två faktum som går precis tväremot omorganisationens syfte.

De sista åren inom polisen har Margareta Stenström jobbat med personalstöd inom polisen i Halland och hon vittnar om att många poliser i läner mår dåligt av situationen.

– Det värsta är väl just känslan av att man känner att man inte har någonting att säga till om längre. Det har gjort att folk mår jättedåligt, säger hon.

Ledningen: ”Görs inte över en natt”

Ett exempel som flera poliser menar visar på att det blivit alltmer centraliserat är beslutet om att lägga ner ledningscentralen i Halmstad och flytta den till Göteborg.

– Syftet med det är ju bland annat att vi ska låsa mindre personal vid inre tjänst och istället rationalisera så att vi kan få ut fler poliser längre ut. Den här omväxlingen gör vi inte över en natt men hela intentionen är ju att vi ska få ut fler poliser längre ut, säger Klas Friberg, som är regionpolischef.

Han säger sig samtidigt ha förståelse för kritiken som framförts av många poliser men menar att omorganisationens vinster kommer att visa sig på längre sikt.

”Under all kritik”

Men efter snart 20 månader in i omorganisationen så har Margareta Stenström inte märkt av några förbättringar och menar att ledningen helt slutat lyssna på sin personal.

– Det är under all kritik, det är jättedåligt och det är ju också en bit i att jag börjar känna att jag inte trivs i det här, avslutar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer