Polisen Anna Lindqvist är kritisk till samarbetet med socialjouren i Göteborg. Foto: SVT

Polisen slår larm om stora brister inom socialjouren

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Kungsbacka är kritisk till samarbetet med socialjouren Göteborg. Polisen menar att socialjouren sällan är behjälplig vid akuta situationer. Detta trots att Kungsbacka kommun betalar mer än en miljon kronor om året för tjänsten.

Nu vädjar polisen till Kungsbacka kommun om hjälp.

– Har vi en ungdom att hjälpa här så har de säkert 100 inne i Göteborg, men för oss här i Kungsbacka så är det den ungdomen som är den viktiga, säger Anna Lindqvist, kommunpolis i Kungsbacka.

”Socialjouren är på semester” – i klippet ovan berättar polis Anna Lindqvist mer varför samarbetet inte fungerar.

Kostar 1,2 miljoner om året

Socialjouren ska hjälpa personer, främst barn, som befinner sig i en akut situation. Det kan vara allt från att ett barn far illa i hemmet till att en person försöker ta sitt liv. Polisen är ofta på liknande ärenden och när det handlar om barn ska socialjouren bli inkopplad.

Kungsbacka kommun använder sig av Göteborgs socialjour, då det är dit flest ungdomar rör sig. Tjänsten kostar 1,2 miljoner kronor per år – pengar som polisen anser att kommunen inte får valuta för.

Självmordsbenägen fick vänta sex timmar

– Vid ett ärende hade vi en tolvårig flicka som försökte avsluta sitt liv. Det slutade med att vi hade henne i bilen i sex timmar. Vi ska inte ha någon som mår så dåligt i en bil så länge, säger Anna Lindqvist.

I Kungsbacka vittnar polisen om ett ökat narkotikaanvändande bland ungdomar och även här, menar Anna, att polisen själva får lösa problemet utan stöttning av socialjouren.

– Det tar väldigt mycket resurser och det tar väldigt mycket tid. Kan inte vi från polisens sida stötta den här personen, kanske det blir det som avgör den kvällen och personen kanske fortsätter i missbruk eller psykisk ohälsa under helgen. Då har vi misslyckats, säger Anna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.