Foto: SVT/Polisen

Polisen tar krafttag mot olagliga A-traktorer

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste månaderna har polisen i Laholm och Halmstad fått in en ökad mängd samtal om A-traktorer. Nu väljer polisen att engagera sig mer i problematiken.

Under hösten och vintern har antalet klagomål gällande A- och Epa-traktorer som kört olagligt ökat. Sedan årsskiftet har de börjat titta noggrannare på brottsligheten, något som inte bemötts positivt av alla.

– Det hör väl till att man klagar på polisens arbete. Men vad vill allmänheten att vi ska göra? Om väldigt många ringer och säger att A- och Epa-traktorer kör störande och farligt, då måste vi tolka det som att allmänheten tycker att det är viktigt att vi gör något, säger Kristian Nilsson, kommunpolis i Laholm.

Skrivet på föräldrarna

Han betonar att polisen vill få ner all brottslighet och att få ordning på det olovliga körandet är en del i det arbetet.

En annan viktig del när det kommer till just A-traktorer är att fordonet ofta är skrivet på föräldrarna. Detta gör att även de kan bli lagförda, då för tillåtande av olovlig körning, eftersom ägaren har ansvar för att fordonet framförs på ett lagligt sätt.

Besiktningskrav på gång

Något som kan hjälpa till att få bort de olagliga fordonen är det besiktningskrav som börjar gälla den 20 maj. Tidigare har besiktning inte varit ett tvång och det nya kravet tros leda till att de sämsta fordonen försvinner från marknaden.

– En bil med LGF-skylt ska inte köra om på en 70-sträcka, och det är något som har hänt. Nu samlar vi ihop och kartlägger händelserna, säger Kristian Nilsson.

De som stoppas för att ha framfört sin A- eller Epa-traktor på ett olagligt sätt riskerar att få fördröjt körkortstillstånd. Dessutom kan polisen ta fordonet i beslag för att undersöka vad som är modifierat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.