Polishunden Nisse utgår från Kungsbacka. Foto: Polisen i Kungsbacka

Polisen uppmanar hundägare att hålla koll

Uppdaterad
Publicerad

Går du ofta ut med din hund i grannskapet? Då kanske du är sugen på att samtidigt spana efter bovar. Just nu söker Polisen i hela Hallands-regionen efter skarpsynta hundägare som vill delta i arbetet för att motverka bostadsbrott.

– Vi måste vara flera ute och störa tjuvarna. Ju fler som rör sig i området desto färre brott begås, säger Anna Lindqvist, som är kommunpolis i Kungsbacka.

Just Kungsbacka hade ett tufft år på inbrottsfronten i fjol. Då rapporterades sammanlagt 196 fall. Eftersom hösten har gjort sin intåg går vi mot mörkare tider, vilket vanligtvis brukar innebära att bostadsinbrotten ökar. Det här vill polisen motverka genom att etablera kontakt med hundägarna.

”Bästa spanarna”

– Det finns ju ingen som känner till sitt område så bra som hundägarna som bor där. De är bäst på att upptäcka bilar och personer som inte hör hemma eller passar in i bostadsområdet. Bästa spanarna vi har helt enkelt, säger Anna Lindqvist.

Upptäcker hundägarna något som bryter vardagsmönstret kan de höra av sig till polisen via hemsidan. Är det akut ska man ringa 112.

Projektet drar igång den 17 september. Polisen kommer hålla informationsträffar för intresserade på flera håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.