Foto: TT/Polisen

Polisen varnar om bedrägerivåg mot äldre

Uppdaterad
Publicerad

En bedrägerivåg mot de allra äldsta i samhället pågår just nu i polisregionområde Väst och pandemin spelar en roll i tillvägagångssättet.

– Det här är den lägsta typen av brott, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen i Region Väst.

När bedragarna kontaktar sina måltavlor som är i åldern 80 till 90 år uppger de sig för att vara från banken. De säger att deras bankkort är för gammalt och därför behövs bytas ut. För att brottsoffren ska slippa lämna hemmet på grund av rådande pandemi erbjuder de sig att komma och hämta det.

– Bedragarna vill verka hjälpsamma. När de hämtar ut kortet erbjuder de sig också att ta kontanter och andra värdesaker. När de sen fått koden tömmer de kortet och de flesta bankkorten har ett tak på 15 00 kronor, vilket blir ganska snabba pengar för bedragarna, säger Anna-Karin Kjellgren.

60 bedrägeriförsök – sen slutet av september

Bedrägerivågen började i slutet av september och har bedragarna har rört sig mellan Kungsbacka, Falkenberg, Varberg, Göteborg och Kungälv.

– Vi jobbar på flera fronter med det här. Det ena är att förebygga och informera så man som äldre och anhörig vet att det händer. Det andra är att utreda och hitta de här människorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer