Hamza Yalcin är talesperson för Solidaritetsrörelsen i Halmstad som har ansökt om att genomföra en BLM-demonstration. Foto: Marcus Titus, Johanna Holstein/SVT

Polisens beslut att stoppa BLM-demonstration under pandemin var rätt

Uppdaterad
Publicerad

Trots restriktioner om max 50 personer och bestämda avståndsmarkeringar så är det inte möjligt att genomföra en Black Lives Matter-demonstration i Halland under pandemin menade polisen. Hamza Yalcin, företrädare för Solidaritetsrörelsen i Halland, har nu fått nekat prövningstillstånd i Högsta Förvaltningsdomstolen.

Polisen avslog ansökan om att hålla en Black Lives Matter-demonstration på Stortorget i Halmstad med motivationen att det skulle bli svårt att hålla sig inom 50 personersgränsen enligt regeringens förordning.

Hamza Yalcin, företrädare för Solidaritetsrörelsen i Halland, menade att man skulle göra allt för att hålla antalet till max 50 personer genom att bland annat lägga ut rockringar och ha avspärrningar och överklagade polisens beslut till Förvaltningsrätten – som gick på polisens linje.

Nekas prövotillstånd

Även nästa instans, Kammarrätten, gav polisen rätt i sitt beslut och nu har Högsta Förvaltningsdomstolen gett beskedet att de nekar prövningstillstånd. Demonstrationen kommer alltså inte att kunna genomföras.

– Meningen med överklaganden var inte att trotsa myndigheterna.  Vi ville dra uppmärksamhet till yttrandefrihet och kampen mot rasismen, säger Hamza Yalcin till SVT Nyheter Halland efter beskedet.

I klippet berättar Hamza Yalcin hur man tänkte lägga upp demonstrationen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.