Foto: Skärmdump/TT

Polisens krafttag mot cyklister

Publicerad

”Hur det cyklas på stan är många gånger allt annat än bra”, det säger polisen i Varberg och kritiserar framförallt personer som under kvällstid struntar i belysning, tittar ner i mobilen och visar oaktsamhet i trafiken.

När sommaren skulle summeras av polisen i Varberg handlade det mycket om att det varit en lugn period. Men man är inte lika skonsam med orden när det kommer till cyklisterna, särskilt under kvällstid. Att strunta i belysning, skjutsa och att titta ner i mobiltelefonen är inte bra enligt polisen som säger att man kommer att lägga mer fokus på problemet under hösten.

”Tror på riktigt att man får cykla på trottoaren”

I Falkenberg ser man liknande tendenser och har därför satsat extra mycket på cykeltrafiken under året. Detta efter att det var den överlägset vanligaste frågan i polisens medborgardialog.

– Att polisen satsar på detta gör kanske att någon höjer på ögonbrynen. Men även om brottet är ringa så kvarstår faktum att cykeltrafiken påverkar

Anneli Svensson, kommunpolis Falkenberg Foto: Polisen

tryggheten på stan, säger Anneli Svensson, kommunpolis i Falkenberg.

Vilket är det största bekymret med cykeltrafik i stadsmiljö?

– Många vuxna människor verkar på riktigt tro att man får cykla på trottoarer, vilket man förstås inte får. Mycket handlar om okunskap, men även nonchalans. Det skapar irritation och bidrar till otrygghet.

Vill att fler väljer cykeln

Anneli Svensson betonar ändå att cykling är något väldigt positivt och hoppas att fler väljer det miljövänliga alternativet på två hjul.

– Men om vi ska jobba för en ökad cykeltrafik måste det ske på ett trafiksäkert sätt.

Anneli Svenssons råd till cyklister

  • Utrusta cykeln korrekt – lagen säger att den ska reflex, ringklocka och belysning.
  • Använd hjälm på huvudet – oavsett ålder
  • Cykla och visa hänsyn – då kommer man ganska långt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.