Foto: SVT

Poliser får ersättning efter dödsskjutning i Väröbacka

Uppdaterad
Publicerad

Polisen uppgav att en man i 30-årsåldern sköt mot dem efter en trafikolycka i våras – därefter blev mannen ihjälskjuten. Nu beviljas två av de inblandade poliserna ersättning från Brottsoffermyndigheten.

Det var den 2 april i år som en man skulle ha avlossat skott mot poliser utanför Väröbacka i Varbergs kommun. Polis sköt tillbaka och träffade mannen som avled kort därefter. En dryg månad senare uppdagades att mannen inte burit ett riktigt vapen, utan en atrapp.

– Det liknar ett riktigt vapen och ser ut som ett jaktgevär. Han riktade vapnet mot polisen under en lång tid mot flera olika poliser, sa Lena Kastlund, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren, till SVT Nyheter Halland i våras.

En förundersökning inleddes för att utreda huruvida någon av poliserna gjort sig skyldig till brott – en förundersökning som sedermera lades ner.

13 500 kronor i ersättning

Flera av de inblandade poliserna begärde ersättning för kränkning då de polisanmälts för försök till mord samt ansåg att de blivit hotade vid händelsen. Nu har två av dem blivit beviljade 13 500 kronor vardera i ersättning för kränkning.

Enligt Brottsoffermyndigheten hade poliserna inte fått information om att gärningspersonen var beväpnad, eller att de borde haft mental beredskap för den situation som uppstod. Hotet inträffade direkt på plats och händelseförloppet pågick under en lång tid.

Vidare anser myndigheten att poliserna varit utsatta för en sådan allvarlig kränkning av sin personliga integritet att de har rätt till ersättning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vittnet Anders Franzén visar var mannen befann sig. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer