Poliser utbildas för särskild taktik

Uppdaterad
Publicerad

Ett 80-tal poliser i region Väst utbildas just nu i Halmstad för att bli en del av vad polisen kallar för ”den särskilda polistaktiken”. Den kom till efter EU-toppmötet 2001 när man insåg att polisens sätt att arbeta med folkmassor kunde förbättras.

– Det handlar om att kunna hantera större folkmassor vid demonstrationer eller fotbollsmatcher. Det är ju val 2018 och då kommer vi få tillfällen där människor med olika opinionsåsikter möts, och då är vår roll att se till så att inget går fel, säger Ola Lindow, poliskommissarie och tillförordnad divisionschef.

Utbildningen pågår i tolv dagar och måndagen var dag elva, där en av övningarna gick ut på att hantera en fiktiv klunga fotbollsupportrar på Örjans vall. Detta genom att skapa en ”kedja” av polisbussar och poliser, för att sedan få klungan att backa undan och splittras till mindre, lätthanterliga grupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.