Hans Forsberg (M) och Eva Borg (S). Foto: SVT

Politiker om beslutet: ”Tigga är inte en väg ur fattigdom”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 april kommer det bli förbjudet att tigga på utvalda platser i Kungsbacka kommun, efter att M, KD, SD och Kungsbackapartiet röstade igenom förslaget. Socialdemokraterna funderar på att överklaga. Hör politikerna berätta om hur de ser på beslutet.

Beslutet togs på tisdagskvällen efter en lång kommunfullmäktigedebatt som väckte starka känslor hos de olika partierna och det hela avgjordes med bara sju rösters marginal.

– Det är både ledsamt och bedrövligt. Det handlar om hur vi ser på fattiga människor. Att vi ska skriva in i de lokala ordningsföreskrifterna att fattiga människor är ett problem tycker jag absolut inte höra hemma där, säger 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd Eva Borg (S).

Redan i slutet av 2018 beslutades det av kommunfullmäktige att det skulle införas tillstånd för så kallad passiv pengainsamling. Vilket skulle innebära att det krävdes tillstånd från polisen för att tigga. Det beslutet revs sedan upp av högsta förvaltningsdomstolen som menade att området var för stort.

Tar efter Vellinges modell

Det som röstades igenom av M, KD, SD och det lokala partiet Kungsbackaborna under tisdagens kommunfullmäktige efterliknar istället Vellinges modell, nämligen att införa förbud mot tiggeri på utvalda platser. I detta fall livsmedelsbutiker och stationen. 

– Ett skäl är att det här inte är ett sätt att försörja sig på. Tigga är inte en väg ur fattigdom, säger Hans Forsberg (M), ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd. 

I klippet ovan får du höra Hans Forsberg (M) och Eva Borg (S) berätta mer om hur de ser på beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.