Idag börjar Gothenburg horse show. För Amanda Ericsson från Varberg och hästen Crimson blir det premiär i Scandinavium. Foto: SVT

Premiär på Gothenburg horse show

Publicerad

Idag börjar Gothenburg horse show. För Amanda Ericsson från Varberg och hästen Crimson blir det premiär i Scandinavium.

– Jag hoppas att det kommer gå bra och att vi står på prispallen även där, säger Amanda Ericsson.

För 29-åriga Amanda är det här genombrottsåret. För ett par veckor sedan vann hon senior-SM i sin mästerskapsdebut och på torsdag är det alltså premiär för henne tillsammans med 10-åriga Crimson i Gothenburg horse show.

Men det har varit många års slit för att nå dit. Hon började rida som fem eller sexåring och har arbetat med hästar på heltid i snart 15 år. Hon säger själv att hon tagit den långa vägen som ryttare.

– Det innebär att man har jobbat sig dit man är och att man kanske inte har föräldrar som haft de ekonomiska musklerna eller kunskaperna för att ta sig fram  som junior eller ponnyryttare. När man har gjort grundarbetet på många olika hästar, säger Amanda.

EM är målet

En väg som också har gett henne viktiga egenskaper som ryttare. Det har lärt henne att vara tolerant, envis men också vad som krävs för att lyckas i hård internationell konkurrens och efter tre år tillsammans med Crimson är de nu redo för de stora arenorna.

– I år hästen tillräckligt gammal.Vi har ridit på höga höjder tidigare, men det tar tid innan hästen är tillräckligt stark och man själv har rutinen som krävs.

Det långsiktiga målet är EM i Göteborg  2017. Men nu först väntar alltså ett kokande Scandinavium.

– Jag hoppas att jag kommer tycka att det är lika spännande och kul som jag tror att det kommer bli. Och jag hoppas att jag inte blir nervös och jag tror att jag kan hålla nerverna under kontroll för jag vet att vi kan det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer