Bilder från Falkenberg pride 2018. Till höger i bild är Jill Wagerup. Foto: Glenn T Unger

Pride Falkenberg arrangeras för sjätte året i rad

Publicerad
På lördagen går prideparaden i Falkenberg av stapeln för sjätte gången. Arrangörerna väntar sig en folkfest med många deltagare och säger att pride är viktigt för att synliggöra och jobba för allas lika värde.
– Vi kan inte tänka att vi har bra lagar och att Sverige har kommit långt. Det finns fortfarande mycket fördomar och motstånd, säger Jill Wegerup, projektledare.

Pridefestivalen smygstartade redan på fredagen då portarna till Pridepark slogs upp med en grillfest. Men det är på lördagen som själva paraden går genom centrala Falkenberg med start klockan 15.

Det är föreningen Pride Falkenberg som arrangerar festivalen i år och deras förhoppning är att få kommunen att jobba mer med HBTQ-frågor.

– Många unga HBTQ-personer mår väldigt dåligt och det är förskräckligt, därför måste vi jobba hårdare med frågan, säger Jill Wegerup, projektledare för Pride Falkenberg.

Inte bara för HBTQ-personer

Hon poängterar att festivalen är för alla, och att alla är välkomna.

– Det är viktigt att man inte tänker att det bara är en fråga för HBTQ-personer, utan för alla som vill leva i ett samhälle där man får vara den man är och får älska vem man vill.

Pridefestivalen stor i Falkenberg

Prideparaden är stor i Falkenberg för att vara en sådan liten stad menar Jill Wegerup.

– Kruxet med tåget är nästan alla går och inte så många kollar, säger hon och skrattar.

Prideparaden startar vid Mölle, i närheten av Pridepark, klockan 15 och avslutas vid Rådhustorget. Där kommer det bland annat att vara tal och artisten Mariette kommer att uppträda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer