Foto: Linköpings universitet/SVT

Professorn: ”Margarin är en jättekonstig produkt”

Uppdaterad
Publicerad

Jessica Neogard i Laholm vill ha renare skolmat, vilket SVT Nyheter Halland rapporterat om i veckan. Nu svarar professorn Fredrik Nyström på vad maten innehåller.

Tidigare i veckan rapporterade SVT om Jessica Neogards kritik mot Livsmedelsverkets riktlinjer för skolmat, och att Laholms kommun okritiskt följer dessa. Hon vill att margarin byts ut mot rent smör och att skolköket lagar mer mat från grunden. Fredrik Nyström, professor i kost och forskare inom just fett, håller med Jessica vad gäller fettet.

– Margarin är en jättekonstig produkt, den är artificiellt framställd och transporteras i samma tankar som bensin, det är onaturligt, säger han.

Laholms kommun menar att barn är mer stillasittande idag och därför behöver lättprodukter som margarin för att inte utveckla barnfetma.

– Det är märkligt att säga att fett inte är bra för oss, ska vi även förbjuda vanlig bröstmjölk då eftersom den också är fet naturligt?

Inte fett som gör oss tjocka

Han menar också att rent smör, förutom att vara naturligt och nyttigt, håller en mätt längre jämfört med lättprodukter.

– Man vinner inget på att äta lättprodukter, för eftersom man inte blir mätt så äter man ju mer istället och blir hungrig fort efteråt. Är man orolig för att gå upp i vikt ska man strunta i kolhydrater eftersom modern forskning visar att det är det vi blir tjocka av, inte fett.

Däremot finner han ingen poäng i att laga mat från grunden. Han anser precis som Livsmedelsverket att det inte skulle bli mer näringsrikt med egenkokad buljong eller att det skulle vara farligt med tillsatser.

– Konserveringsmedel är inte alltid dåliga, många av dem är till och med naturliga och bra för oss, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.