Bilden visar släckningsarbetet på en brand öster om Kvibille i juli. Foto: Räddningstjänsten i Halmstad

Räddningstjänsten: ”Allmänheten är jätteviktig”

Publicerad

Under fredagen drog stormen Johanne in över västsverige. Stormen tillsammans med åskvädret som svepte in under natten mot fredagen oroar räddningstjänsten.

– Blixtnedslagen kan ligga och pyra flera dagar innan elden syns och det är det som är det jobbiga, säger Niklas Rosenberg, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad.

Han menar att de inte kan göra några specifika förebyggande åtgärder inför stormen men säger att han är orolig för hur snabbt en eventuell brand kan spridas när det blåser så mycket.

Brandflyget är uppe och flyger trots den starka vinden och söker av landskapet i jakt på bränder.

– Brandflyget är våra ögon i luften och allmänheten är jätteviktiga. Kan man vara ute och gå och titta sig omkring en del så är det mycket bra hjälp, säger Niklas Rosenberg.

Träd har fallit

Flera rapporter om träd som fallit över vägar har rapporterats in till Räddningstjänsten som lämnar över det till väghållaren. I de flesta fall är det Vägverket som får rycka ut och rensa vägen. Det är främst Rolfstorp och Ullaredstrakten rapporterna gäller. Ingen person ska ha kommit till skada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer