Dom i förvaltningsrätten slår fast polisens beslut om att det var rätt att frånta en nazist sin rätt att ha vapen. Foto: TT

Rätt att frånta nazist jaktvapen

Publicerad

En 23-årig man från Halland som är aktiv medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, fick rätten att ha vapen återkallad i augusti förra året. Han överklagade polisens beslut men nu har förvaltningsrätten slagit fast att polisens beslut var rätt.

Mannen som bor i Kungsbacka kommun har både jägarexamen och tillgång jaktmark. Han hade också två jaktvapen som polisen beslagtog i väntan på ett permanent beslut om hans vapentillstånd.

Bakgrunden till polisens handlande är att mannen är medlem i den nazistiska rörelsen NMR. En organisation som enligt Säkerhetspolisen har en våldsam framtoning och flera medlemmar som dömts för våldsbrott av ideologisk karaktär.

Den 23-åriga medlemmen från Kungsbacka har dessutom varit misstänkt för våldsamt upplopp i ett ärende som lades ner.

Överklagade beslutet

23-åringen överklagade polisens beslut att frånta honom hans vapentillstånd. Nu har förvaltningsrätten i Göteborg landat i att polisens beslut var rätt.

I domen skriver förvaltningsrätten såhär:

”Mot bakgrund av vad som kommit fram om den organisation han tillhör finns det skälig anledning att tro att det finns beaktansvärda risker för att den miljö han vistas i medför att vapen kan komma att missbrukas.”

Mannen överklagade även polisens beslut att som interimistisk åtgärd frånta honom hans vapen i väntan på rättsligt avgörande. Det målet skrevs av i samband med domen om vapentillståndet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer