Intresset för att följa mordrättegången i Halmstads tingsrätt är stort, rapporterar Mattias Bolin, SVT:s reporter på plats. Foto: SVT

Rättegång om misstänkt mord på gård i Hylte inleds

Uppdaterad
Publicerad

Den 61-årige mannen står åtalad för mord och mordförsök på en gård i Hylte kommun den 28 maj i år. I dag inleds rättegången och SVT Nyheter Halland är på plats i Halmstad tingsrätt.

Händelsen inträffade på en gård i Hylte kommun som tillhör en nära anhörig till den mordmisstänkte. Den misstänkte mannen ska enligt åklagaren ha skjutit en man i 35-årsåldern i bröstet med ett gevär på nära håll. Mannen avled på plats av skadan.

Vid samma tidpunkt ska 61-åringen även ha riktat det skarpladdade geväret mot en en annan man. För detta åtalas mannen för försök till mord. Han står också åtalad för grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

Dödsskjutning i Hylte

Förnekar brott

61-åringen har erkänt att han skjutit ihjäl en av besökarna på gården, men han förnekar de båda brotten som han står åtalad för. I förhör har den misstänkte mannen uppgett att personer har utpressat och hotat honom och en anhörig under en längre tid.

Den misstänkte har sagt i förhör att det inte varit hans avsikt att skjuta, varken mannen som dog, eller mannen som tvingades ner på marken. Han har också hävdat att han inte ska ha tryckt medvetet på avtryckaren. Det dödande skottet han avlossade var ofrivilligt och han handlade i nödvärn, har 61-åringen skrivit i en kommentar till tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Hylte

Mer i ämnet