Foto: SVT

Rättegång mot Swefilmer går till EU-domstol

Uppdaterad
Publicerad

I dag började rättegången mot den 22-årige mannen från Kungsbacka som misstänks ligga bakom streamingsajten Swefilmer. Mot sig har han filmjättar som Disney, Warner, och Fox. Men redan vid lunchtid var förhandlingarna över efter att tingsrätten har valt att invänta besked från EU-domstolen.

– Fallet är unikt. Det är det första i sitt slag, så det är naturligtvis att väldigt stor vikt att vi inväntar besked från EU-domstolen, säger mannens advokat Claes Kennedy.

Mannen misstänks för att, tillsammans med en 25-årig tysk medborgare, ha lagt ut tusentals upphovsrättsskyddade filmer på sajten Swefilmer. Bland bolagen som stämmer finns filmjättar som Sony, Disney, Warnerbros, Fox, Universal, Nordisk film och AB Svensk filmindustri.

Rättegången började på tisdagsmorgonen och bara några timmar senare var den avslutad.

– Vi har yrkat om att inhämta ett förhandsbesked från EU-domstolen, och vi fick som vi ville, säger Claes Kennedy.

Ett förhandsbesked från EU-domstolen innebär att EU-lagarna har företräde de nationella lagarna.

– Rent konkret så innebär det att den här rättegången faller, eftersom man anser att min klient inte har begått något brott. Vad vi vet såhär långt, är det inte att betrakta som ett tillgängliggörande för allmänheten att länka vidare till en annan sida. Men det är här vi väntar på ett avgörande om från EU-domstolen, säger Claes Kennedy.

Medger att han varit delaktig

22-åringens försvarsadvokat säger att hans klient medger att han varit delaktig i Swefilmer, men att det inte är ett brott Tillsammans har de två männen tjänat runt 14 miljoner kronor i annonsintäckter från sidan. Utöver brott mot upphovsrätten åtalas de även för grov penningtvätt eftersom 10 miljoner tvättats genom ett mediabolag till en bank utomlands.

Den andre misstänkte greps i januari i Tyskland och har överlämnats till Sverige genom en Europeisk arresteringsorder. Han har suttit häktad i Göteborg sedan i april i väntan på rättegången. Enligt advokaten Claes Kennedy, känner inte de båda männen varandra, utan har bara talas vid över internet.

Största illegala streamingstjänsten

Bolagen som åtalar männen representeras av Rättighetsalliansen. Enligt dem var Swefilmer en av de största svenska illegala streamingtjänsterna som fanns.

– Swefilmer har orsakat stor skada för rättighetshavarna. De som driver tjänsten har fått in ansenliga belopp genom annonsering, ingenting har gått till de som skapat filmerna, säger Sara Lindbäck från Rättighetsalliansen i en tidigare intervju med SVT.

Just nu ligger rättegången på vila fram till senast slutet av september då EU-domstolen kommer med ett besked om det enligt EU:s lagar har begåtts ett brott eller inte.

Ekonomisk upphovsrätt
För att det ska vara möjligt att livnära sig på att skapa musik, film, konstverk, bilder eller text, finns det upphovsrätt, även kallad ekonomisk upphovsrätt.

Den ger upphovsmannen ensamrätt till att:
– Framställa exemplar av sitt verk
– Överföra exemplar av sitt verk till t.ex. internet
– Sprida exemplar av sitt verk, i t.ex. butik
– Framföra sitt verk, på t.ex. en scen
– Visa sitt verk, på t.ex. en utställning

Undantagen
Privatpersoner får kopiera ett verk för privat bruk, men undantaget gäller bara om:
– Kopian tas från ett lovligt original. På internet får alltså material laddas ner om upphovsmannen har gett tillstånd för det, annars inte.
– Kan inte kringgår kopieringsskydd
– Bara en eller ett fåtal kopior tas

Ideella rätten
Därutöver finns den ideella rätten som ska säkerställa att upphovsmannen inte blir felaktigt namngiven eller att verket framställs på ett kränkande sätt. Man får t.ex. inte:
– Andra namn eller strunta i att namnge upphovsmannen
– Framställa verket i ett kränkande sammanhang

Teresa Skeppholm, SVT Text & Webb

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal streaming

Mer i ämnet