Ringhals kärnkraftverk. Foto: TT

Reaktor på Ringhals åter i drift

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i lördags levererar Ringhals reaktor 2 åter el till det svenska kraftnätet. I dag beräknas den nå full effekt igen.

I augusti 2014 upptäcktes ett mindre läckage av kalkhaltigt vatten från bottenplåten i Ringhals 2:s reaktor.

Efter reparationer och analyser av skadan och dess konsekvenser gav Strålsäkerhetsmyndigheten i oktober sitt godkännande för återstart. Och i lördags klockan 10.47 startades den alltså. Men 2019 kommer den att tas ur drift helt och hållet, efter beslut från ägarna.

Tidsplanen för återstarten har justerats flera gånger. Orsakerna har varit att det har tagit tid att slutföra den rapport som legat till grund för ansökan om att ta reaktorn i drift igen.

”Betyder mycket för alla på Ringhals”

Med reaktor 2:s återstart är alla Ringhals och Forsmarks reaktorer i drift.

– Att Ringhals 2 är tillbaka är viktigt både för oss som företag och för att trygga landets elförsörjning. Inte minst betyder det mycket för alla på Ringhals som arbetat med att få reaktor 2 tillbaka i drift, säger Björn Linde, vd för Ringhals och Forsmark, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ringhals

Mer i ämnet