Händelsen med kamelen inträffade på en semesterort i Turkiet. Foto: SVT/Wikimedia Commons

Red fram på kamel och slog hotellpersonal med träpåk

Publicerad

Den 43-årige man som dömts för att gått in på en restaurang med en motorsåg i Kungsbacka är sedan tidigare dömd för andra brott. Han har även förekommit i en utländsk utredning där han med hjälp av en kamel ska ha ridit fram till ett turkiskt hotell och misshandlat folk med en träpåk.

Den udda händelsen ska ha inträffat i juni 2019. Den då 42-årige mannen befann sig på en semesterort i Turkiet. Vid 20-tiden på kvällen 6 juni ska han ha ridit fram på en kamel till ett hotells huvudentré. Där ska han ha krossat en lampa med en träpåk.

Försvarade med tårgas

Berättelserna om vad som hände därefter går isär. Enligt personal på hotellet ska mannen ha börjat skrika otrevliga saker. När de försökte stoppa hans framfart ska de ha blivit slagna med både påk och knytnäve. En av de anställda svarade med att spruta tårgas på svensken, något som ledde till att han ramlade och slog i huvudet.

Enligt turkisk polis ska delar av händelseförloppet fångats på film av hotellets övervakningskamera.

Hade hög promillehalt

42-åringen har en annan syn på saken. Han menar att han blev påhoppad av fem personer utanför hotellet. De ska ha misshandlat honom och några ska ha använt tillhyggen. Det här ledde bland annat till en bruten arm och en fraktur i ansiktet.

Vid en undersökning visade det sig att mannen hade 3,55 promille alkohol i blodet. Brottsrubriceringen blev förolämpning, ringa skada och skadegörelse.

Dömd för misshandel

Det har inte hållits någon formell rättegång i fallet, men i oktober 2020 gjordes en bevisupptagning i Varbergs tingsrätt. Han valde då att skjuta på straffet om han enligt turkisk lag skulle befinnas skyldig. Det innebär att han får en övervakning under fem år.

Mannen är dömd för andra brott i Sverige, bland annat misshandel.

SVT har varit i kontakt med mannens försvarare som inte vill lämna ut några ytterligare uppgifter. SVT har också sökt hotellägaren och den turkiske åklagaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer