Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Asylsökande läkare får knuff in på arbetsmarknaden

Nu satsar Region Halland på svenska för asylsökande läkare och tandläkare – ett helt nytt försök att snabbare få ut de med legitimationsyrken i arbete. Elva förväntansfulla elever sitter i skolbänken igen på Katrinebergs folkhögskola.

I vanliga fall har asylsökande ingen rätt till utbildning, men nu satsar Region Halland för att skynda på processen för de med legitimationsyrken inom vården. Saddam och Hanan är några av deltagarna i kursen.

– Kursen är en jättebra möjlighet till alla läkare som kommer från Syrien för att kunna påbörja ett helt ny arbetsliv, på rätt och ett snabbt sätt, säger Saddam Jarba.

”Värdefull upplevelse”

Utbildningen håller på i ett år och fram till sommaren studerar deltagarna sjukvårdssvenska. Men efter sommaren kombineras undervisningen med två dagars praktik i veckan. Då får de visserligen inte ta hand om egna patienter, men det blir en värdefull erfarenhet på väg mot jobb.

– Det kommer att bli en värdefull upplevelse som kommer göra skillnad för oss, både i vårdtekniken och bemötandet med patienterna, säger Hanan.

Men för att få sin legitimation från socialstyrelsen är det en lång väg att gå.

– Vi hoppas ju att nästa steg är att de fortsätter och kommer in i någon form av provtjänstgöring eller längre form av praktik. Men det är ingenting som vi vet i dagsläget, säger Susann Lidqvist, HR-strateg på Region Halland.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer