Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Justitieombudsmannen utreder om det var rätt av Region Halland att stänga vaccinbokningen för personer bosatta utanför regionen. Foto: SVT/Antonios Antoniadis

Region Halland står bakom vaccinationsbeslut – trots JO-anmälan

Uppdaterad
Publicerad

I våras stängde Region Halland den digitala vaccinbokningen för icke-hallänningar. Anledningen var att många tider bokats upp av personer som inte var bosatta i länet. Beslutet anmäldes till Justitieombudsmannen (JO) och nu svarar regionen på anmälan.

– Det var inte vår ovilja att vaccinera personer från andra regioner. Det handlade bara om bristen på vaccin, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Skälet till att Region Halland anmälts till JO är att man eventuellt brutit mot både hälso- och sjukvårdslagen samt patientlagen. Enligt den ska regionen erbjuda öppenvård till alla, oavsett var personen bor. I svaret till JO menar däremot regionen att man inte brutit mot någon lagstiftning.

– Vi tror inte att man skrev hälso- och sjukvårdslagen med tanke på en pandemi. Med tanke på pandemin kan det vara läge att se över lagstiftningen i framtiden, säger Mikaela Waltersson (M).

Se klippet för att höra regionens svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet