Pengarna ska bland annat användas till utbildningsinsatser. Foto: TT

Regionen får 57 miljoner till förlossningsvården

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu beslutat hur regeringens stora satsning på förlossningsvården ska fördelas i Sverige. Halland får 57.5 miljoner kronor men regionen hade helst sett att bidragen varit generella.

Överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) innebär att 1.8 miljarder kronor till förlossningsvården kommer att fördelas mellan Sveriges landsting. Region Halland får själva bestämma hur pengarna ska användas.

– En satsning som vi gör är att försöka minska förlossningsbristningar genom utbildningsinsatser. Sen kommer vi också satsa på samvårdningsplatser för mor och barn, säger Mikaela Waltersson (M), ordförande i driftnämnden för Hallands sjukhus och tillträdande ordförande för regionstyrelsen.

Är kritisk

Men samtidigt som pengarna är välkomna menar Mikaela Waltersson (M) att de kunde komma till bättre användning om de inte var öronmärkta. Hon säger att Halland redan är nationellt ledande inom just förlossningsvård.

– Jag oroar mig över att den här regeringen har som förkärlek att peka in exakt vart pengarna ska gå. Jag tänker på den brist på personal vi har och så läser man sig kring en personal i det här fallet, säger Mikaela Waltersson.

Vill ha generella stadsbidrag

Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), 2:e vice ordförande i regionsstyrelsen håller med om att regionen helst skulle föredra ett generellt stadsbidrag, samtidigt är hon glad över att regionen nu kan jobba långsiktigt med förlossningsvården.

– Vi vet att vi inom kort kommer att ha generationsväxlingar och behov av att anställa ny personal. Vi är ett län som växer vilket gör att det är fler kvinnor som föder barn. Med den här satsningen kommer nu får vi möjlighet jobba förebyggande, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson (S).

Även hon trycker på att Halland har en väldigt bra förlossningsvård och att målet måste vara att fortsätta utveckla den.

– De satsningar som nu gjorts hade kanske inte blivit gjorda om vi inte hade haft riktade stadsbidrag, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.