Regionen vill att Tina-mottagningen i Billdal också ska ansluta sig till journalsystemet VAS. Foto: SVT/Privat

Regionen vill att ytterligare en mottagning ska byta journalsystem

Uppdaterad
Publicerad

Nu har även Tina-mottagningen i Billdal fått uppgift om att de måste införa journalsystemet VAS. Något som inte välkomnas av personalen på den psykiatriska mottagningen.

SVT Halland har tidigare rapporterat om att vårdcentralen Säröledens Familjeläkare i Billdal fått ett ultimatum att ansluta sig till journalsystemet VAS. Gör de inte det tvingas de stänga vårdcentralen eftersom avtalet med regionen i så fall upphör, enligt Region Halland.

Nu har även Tina-mottagningen, som är en öppenvårdspsykiatrisk mottagning i Billdal, fått beskedet att de måste byta journalsystem.

– Det är förfärligt, de vill att vi ska backa 20 år i datavärlden, säger Malin Reimers som arbetar som psykolog på mottagningen.

Kan inte flytta nuvarande journaler

Idag står mottagningen för 16 procent av Region Hallands psykiatriska vård. Skulle de behöva byta system, innebär det att de inte skulle kunna ta emot lika många patienter.

– Det tar orimligt mycket tid att jobba i det, säger Malin Reimers.

Hon menar att de inte kommer kunna flytta med sina nuvarande journaler. De kommer därför behöva ha en dator med det nuvarande systemet för att kunna titta tillbaka i patienternas journaler och en för det nya systemet.

”Vill lägga fälleben”

Efter att ha infört journalsystemet VAS ska de dessutom efter en tid återigen byta, till ett modernare system eftersom Regionen just nu upphandlar ett nytt då VAS inte går att uppdatera.

– Vi kommer förlora massa information på vägen. Det känns som de vill lägga fälleben och bara krångla till det för oss, avslutar Malin Reimers.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Journalsystemet VAS

Mer i ämnet