I klippet berättar smittskyddsläkaren Mats Erntell vad de har kunnat dra för slutsatser från självtesterna sedan de infördes. Foto: Johan Nilsson/TT och Daniel Strömbäck/SVT

Regionens provtagningsmiss – en tredjedel av testerna misslyckades

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av självtesterna som erbjudits av Region Halland har kommit tillbaka med tekniska fel, vilket innebär att proverna varken har kunnat ge ett positivt eller negativt resultat på covid-19.

Det är ungefär tusen personer som har fått tekniska fel på sina självtester och enligt Mika Jägerstedt, som är projektledare för självtesterna finns det flera olika förklaringar till de tekniska felen.

Dels har det funnits okunskap bland personalen om hur proverna ska märkas vilket har lett till felmärkningar, och sedan har vissa prover förvarats för varmt i bussarna innan de körts till laboratoriet i Linköping. Utöver detta har det också funnits olika problem under analysprocessen på lab som har lett till att de inte har hunnit analysera proverna tillräckligt fort.

– Självklart vill vi se att antalet tekniska fel minskar drastiskt annars kan vi inte fortsätta med provtagningen, säger Mika Jägerstedt, projektledare för självtesterna.

Majoriteten av testerna pålitliga

Hon vill dock understryka att de personer som har fått provsvar som antingen har varit positiva eller negativa kan lita på att de är fullt pålitliga.

– Nu kommer vi såklart följa detta. Vi jobbar dagligen med att förbättra flödet tillsammans med de externa parter som vi jobbar med, säger Mika Jägerstedt.

I klippet berättar smittskyddsläkaren Mats Erntell vad de har kunnat dra för slutsatser från testerna sedan de infördes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.