Foto: Plattform Produktion

Regissör gjorde film om bästa vännens dubbelliv

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Mikel Cee Karlsson och hans vän Mathias gemensamma filmprojekt skulle handla om händelser från deras barndom. I stället uppdagades en historia som mynnade ut i en dokumentär om ett kriminellt dubbelliv.

– En dag när vi åt lunch fick Mathias ett telefonsamtal och bröt ihop. Det var då han började berätta om det som kan beskrivas som ett dubbelliv, säger Mikel Cee Karlsson.

Utan Mikels vetskap pågick en parallell historia i den bästa vännens liv. Mathias hade hamnat i en skuldsituation där han blev tvingad att utföra vissa handlingar inom organiserad brottslighet – bland annat pressades han att tömma företaget där han arbetade på pengar. 

Främling inför sig själv

Titeln “Fraemling” anspelar på hur Mathias kände ett främlingskap inför den person han blivit. Dokumentära bilder varvas med spelscener och Mathias spelar inledningsvis även rollen som sig själv i självupplevda scener.

Men mitt i arbetet med filmen går Mathias hastigt bort i ett hjärtfel, förmodligen en konsekvens av en lång tids stress utifrån den situation han hamnat i. Filmen lades på is.

– Jag hade först ingen tanke på att fortsätta med filmen. Jag befann mig i en djup sorg – Mathias var min bästa vän. Men ett och ett halvt år senare tog jag upp arbetet igen, säger han.

Vid denna tid anlitas skådespelaren Ulf Stenberg att spela rollen som Mathias, och fortsätter berätta historien om hans bästa vän.

”Delvis inspelad i Halland”

En del scener i filmen är inspelade utanför Falkenberg där Mikel och Mathias växte upp. Om man känner till bygden kan man identifiera var en del scener utspelar sig, men Mikel vill inte dela med sig av den exakta platsen. 

– Platsen i sig är inte relevant, säger han.

Scen från filmen ”Fraemling”, en titel som anspelar på hur Mathias kände ett främlingskap inför den person han blivit. Foto: Plattform Produktion

”Motbild till överanvänd bild av kriminalitet och våld”

Filmen hade biopremiär för en vecka sedan och har blivit väl mottagen. Ekobrottsmyndigheten har offentligt gått ut och tipsat om filmen och Mikel vill att den ska visas i riksdagen. 

– För mig är filmen mycket mer än fina recensioner. Det är en film att diskutera och som belyser den ofta förenklade bilden av kriminalitet och våld som syns i actionfilmer på ett nytt sätt.

Han fortsätter:

– Förhoppningen är att filmen ska ge nya insikter i hur människor drabbas i den här världen av hot och utpressning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.