Maj månad kan bli både rekordtorr och rekordvarm, menar SVT:s meteorolog Nils Holmqvist. Foto: SVT/TT

Rekordlite nederbörd under maj

Publicerad

Att maj månad än så länge har bjudit på varmt och torrt väder har väl de flesta hallänningar märkt vid det här laget. Men att månaden verkar gå mot två vädermässiga rekord kanske är en nyhet.

Stora delar av maj har varit flera grader varmare än genomsnittet. Dessutom har det kommit mindre regn än vanligt. Under perioden 1-21 maj hade enbart 10-25 procent av den normala regnmängden kommit.

– Och det ser inte ut att komma så mycket regn framåt heller. Det verkar bli en rekordtorr och rekordvarm maj månad, säger Nils Homqvist, meteorolog på SVT.

Fortsatt torrt

Vädret ser någotsånär likadant ut i hela landet, men när det gäller torka är det främst sydsverige som är drabbat. Och nederbörden ser ut att vänta på sig ett tag till. Resten av den här veckan, och även början av nästa, ser ut att bli fria från regn.

– Räkna med att maj inte bjuder på så himla mycket regn. Det är fortsatt torrt och man ska vara försiktig om man ska röra sig i skog och mark. Om man eldar lite på någon engångsgrill får man tänka till och gärna ha med något att släcka med. Eller låta bli att grilla. Men det är ju fantastiskt grillväder, säger Nils Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.