Anders Davidsson menar att han kan ha ett kritiskt förhållningssätt även mot Moderaterna, trots att han själv företräder partiet i en annan kommun. Foto: SVT

Reporter på Laholms tidning aktiv politiker

Publicerad

Den aktive Ängelholmsmoderaten Anders Davidsson jobbar som reporter på Laholms tidning och har flera gånger rapporterat om Moderaterna i Laholm. Men tidningsledningen har förtroende för honom och själv säger han sig kunna hantera de dubbla rollerna.

Anders Davidsson är ledamot i Ängelholmsmoderaternas styrelse. Han sitter också bland annat som ledamot i myndighetsnämnden och ersättare i kommunfullmäktige i Ängelholms kommun.

Enligt Hallandsposten, som först rapporterade om det här, kandiderar Anders Davidsson också som elfte namn till kommande kommunval.

Anders Davidsson, som har omkring 40 år i ryggen som tidningsjournalist, har sedan mer än ett år tillbaka jobbat som inhoppande reporter på Laholms tidning, åt vilken han bland annat bevakar kommunpolitik.

Kan vara kritisk ändå

Så sent som i förra veckan rapporterade Anders Davidsson om konflikter inom just Moderaterna i Laholm.

Anders Davidsson själv säger sig inte ha några svårigheter med att ha ett kritiskt förhållningssätt när han bevakar Moderaterna i Laholm.

– Jag tror att jag kan vara mycket, mycket mer kritisk än andra. Man brukar vara hårdare mot dem man har kunskap om, säger han.

Men han säger också att situationen inte är optimal.

– Det är naturligtvis inte bra. Det är en nödlösning både för mig och tidningen.

Vidare menar han att anställningsformen på tidningen är avgörande.

– Om det här hade varit en tillsvidareanställning hade jag naturligtvis fått välja om jag skulle ha jobbet eller några politiska uppdrag.

Påverkar inte trovärdigheten

Lars Bernfalk, som är publisher på Laholms tidning, tror inte att Anders Davidssons politiska engagemang skadar tidningens trovärdighet.

– Det kan det göra om det får stor uppmärksamhet. Jag håller med om att det i grunden inte är en bra situation. Samtidigt är han en jätteduktig kommunreporter och kunnig inom det området, säger Lars Bernfalk.

Anders Davidsson blev aktiv politiker först efter att han slutat som som journalist för några år sedan. När han började som inhoppande reporter på Laholms tidning hade han och dåvarande tidningsledningen en diskussion om hans politiska engagemang och man landade alltså i att han kunde jobba för tidningen.

Den uppfattningen har även Lars Bernfalk, som tillträdde efter att Anders Davidsson började på tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer