Reservatsförvaltaren Emelie Andersen och de glasflaskor hon hittade. Foto: Länsstyrelsen

Länsstyrelsen rasar mot nedskräpning på Gamla Varberg

Publicerad

När reservatsförvaltaren Emelie Andersen gjorde en planeringsrunda på Gamla Varberg hittade hon flera glasflaskor som någon lämnat på marken. Upptäckten gjorde henne besviken och nu uppmanar hon folk som besöker naturreservatet att ta med sig skräpet hem, då det annars förstör naturen och kan skada djur.

Gamla Varberg är ett kulturhistoriskt naturreservatet som lockar många besökare, särskilt när det är varmt. De som väljer att ha picknick i området lämnar dock en del spår efter sig, något som nu fått Länsstyrelsen att reagera.

– Jag gick en runda och vid en stig häromdagen och hittade då vinflaskor som någon slängt. Det är väldigt tråkigt. Man blir besviken. Jag tycker folk borde veta bättre, säger Emelie Andersen.

Kan starta bränder

Hon vill understryka att det går betesdjur i området som kan skadas så allvarligt av glasskärvor i klövarna att de får avlivas.

– Glas i kombination med starkt solljus kan dessutom starta vådabränder och just nu är det mycket hög brandrisk i skog och mark, säger Emelie Andersen.

Gör stor skillnad

Det är inte heller ovanligt att hon hittar annat skräp såsom tomma snusdosor, papperstussar och plastpåsar på Gamla Varberg. I ett inlägg på Länstyrelsens Facebook-sida uppmanar hon nu besökare att ta med sig avfallet hem.

– Vi har inga soptunnor i området. Det innebär inte så stort arbete för folk att ta med sig skräpet, men det gör en stor skillnad för oss förvaltare, för andra besökare och framför allt för naturen, säger Emelie Andersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.