Lagändringar kan vara på gång enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: SVT

Riksdagsmajoritet vill ändra reglerna för omvårdnadsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen erkänner brister med reformen av vårdbidraget – nu kan lagändringar vara på gång.

– Staten kan inte vara nöjd med att människor har fått vänta så här länge, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

– Det är uppenbart att handläggningstiderna under övergången är betydligt längre än man ska förvänta sig av staten, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Det var den 1 januari 2019 som regeringen genomförde en bidragsreform där det tidigare vårdbidraget ersattes av omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning. Köerna hos Försäkringskassan har växt och en stor grupp föräldrar till barn som har funktionsnedsättningar har hamnat i ett glapp där de inte får något bidrag.

Den 19 mars i år presenterade regeringen så ett lagförslag om att förlänga utbetalningarna av de gamla vårdbidragen under en period.

Syftet med reformen var att skapa ersättningar som är mer träffsäkra, transparenta och mer inriktade efter personers individuella behov, enligt Ardalan Shekarabi.

Majoritet i riksdagen

I nuläget är en majoritet i riksdagen för lagändringen, visar en enkät som SVT Nyheter har gjort. Förutom regeringen, som lagt förslaget, har Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna svarat att de står bakom och flera partier har också svarat att de själva drivit frågan. Resterande riksdagspartier har inte besvarat enkäten.

Försäkringskassan menar att de långa handläggningstiderna beror på att myndigheten inte fick extra resurser för att klara alla ansökningarna. Hör socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabis reaktion på SVT:s statistik och svar på Försäkringskassans kritik, i klippet ovan.

Detta innebär lagförslaget

  • Med lagförslaget ges möjlighet att förlänga vårdbidraget för dem vars vårdbidrag har upphört eller kommer att upphöra, om de har gjort en ansökan om omvårdnadsbidrag och/eller merkostnadsersättning.
  • De som redan är i ett glapp och som kommer att få förlängt vårdbidrag ska enligt förslaget få pengar retroaktivt, enligt Försäkringskassan.
  • Riksdagen väntas fatta beslut om lagändringen den 27 maj. Om lagförslaget går igenom förlängs möjligheten att få det gamla vårdbidraget till den 1 juli 2022.

Så svarar övriga riksdagspartier

SVT skickade också frågan till övriga riksdagspartier om hur de ställer sig till regeringens förslag att förlänga utbetalningar av det gamla vårdbidraget samt om de vill se några fler lösningar. Så här svarar de:

Julia Kronlid (SD), ledamot socialförsäkringsutskottet:

“Ja det är positivt att regeringen förlänger tiden som vårdbidrag kan betalas ut till dem som får detta bidrag idag efter tidigare beslut. Vi har inte lämnat något motförslag utan kommer bifalla regeringens proposition i frågan./.../ Vi kommer följa upp frågan vad som går att göra för att förkorta handläggningstiderna. Det kan ju fortfarande vara ett problem för dem som ansöker om bidrag första gången och måste vänta länge innan de får några pengar alls.”

Nooshi Dadgostar (V), riksdagsledamot och vice partiordförande:

”Vi hade en del kritik mot införandet av omvårdnadsbidraget, och har inte haft anledning att omvärdera den. De förlängda utbetalningar av vårdbidraget är en lösning på problemet. Vi har inte tagit fram något annat förslag, men är självklart öppna för att diskutera andra lösningar.”

Bengt Eliasson (L), ledamot socialförsäkringsutskottet:

Vi har drivit på för detta och är således positiva till det./.../Vi har påtalat problemet i de samtal vi har med regeringen i januariavtalssamtalen och genom andra kanaler. /.../Det måste kanske till mer permanenta lösningar framöver men det får vi se när Försäkringskassan kommer ikapp. Sedan vill jag betona att detta måste även gälla dem som redan hamnat mellan stolarna tidigare. Det är skrivet lite otydligt.”

Pia Steensland (KD), suppleant i socialförsäkringsutskottet och talesperson i funktionshinderfrågor:

”Vi är positiva till att förlänga utbetalningarna av vårdbidraget. Vi uppmärksammade tidigt att det fanns barn och familjer vars trygghet påverkades negativt när vårdbidraget ersattes med omvårdnadsbidraget. /..../Vi har också sagt att vi vill att generella riktlinjer och rutiner utformas för att förhindra att liknande situationer uppstår i framtiden. Det är orimligt att enskilda personer som redan har en ekonomiskt utsatt situation får ett glapp i sin utbetalning på grund av långa handläggningstider.”

Resterande riksdagspartier har inte besvarat enkäten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.