Ringhals 1 inne på slutspurten

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu bara några månader kvar till att Ringhals 1 avställs och kopplas bort från elnätet. Från och med söndagen 25 oktober började ”coast down”, alltså att reaktoreffekten sakta sjunker i takt med att energin i kärnbränslet minskar inför den slutliga avställning.

Reaktorn har producerat el i nästan 45 års tid. 2015 bestämde styrelsen för Vattenfall att reaktorn ska stängas 2020, alltså fem år tidigare än planerat. Beslutet grundade sig på dålig lönsamhet.

Från och med söndag kommer Ringhals 1 in på slutspurten i och med att ”coast down” inleds. Vid midnatt på nyårsafton kopplas den bort helt från elnätet.

Rivningen kan ta 10 år

Därefter kommer reaktorn befinna sig i avställningsdrift, det vill säga fasen när den töms på kärnbränsle och förbereds för nedmontering.

Kärnbränslet kommer förvaras i bassänger under ett års tid för att svalna. Därefter transporteras de till ett mellanförvar i Oskarshamn. Nedmonteringen inleds 2023 men hela rivningsprocessen beräknas ta mellan åtta och tio år.

Ringhals 1 togs i kommersiell drift 1976 efter sex års byggtid.

Systeranläggningarna Ringhals 3 och 4 planeras producera el förbi 2040-talet.

Ringhals 2 stängdes 2019.

Se Ringhals historia på två minuter:

Vattenfalls styrelse, som äger majoriteten av Ringhals, beslutade våren 2015 om förkortade drifttider för Ringhals 1 och 2. Ursprunglig plan var att driva anläggningarna i 50 år, till 2025 respektive 2026.

Men från och med årsskiftet 2019/2020 stängs reaktor Ringhals 2 (R2), och ett år senare ska även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorerna har planerad drift in på 2040-talet.

Sjunkande elpriser

Beslutet om att stänga R1 och R2 var affärsmässigt och berodde till stor del på att elpriserna var låga. Dessutom väntade stora investeringar i upprustning. Ringhals ägare gjorde en bedömning om att det skulle bli dyrare att rusta upp och driva de båda reaktorerna än vad de skulle tjäna på dem.

Näringsutskottet skulle den 28 maj ta ställning till ett betänkande från Liberalerna om att behålla R1 och R2 i drift. Detta bordlades dock till nästa möte.

Tre kärnkraftverk

Sverige har i dag tre kärnkraftverk med totalt åtta reaktorer i drift. Ringhals i Halland med fyra reaktorer, Forsmark i Uppland med tre reaktorer samt Oskarshamn i Småland med en reaktor. Ungefär 40 procent av elen som görs i Sverige kommer från kärnkraft, och cirka hälften av den produceras på Ringhals.

På Ringhals är 1313 personer anställda (2019-01-01), det gör kraftverket till en av Hallands största arbetsgivare.

Källor: Vattenfall, riksdagen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet