Varbergs opposotionsråd Jana Nilsson tror trots den tidigare stängningen på elproduktion på Ringhals. Foto: SVT/Varbergs kommun

”Ringhals bör bli forskningsnav”

Uppdaterad
Publicerad

Ringhals ska i framtiden bli ett nav för forskning inom energiproduktion. Det anser Jana Nilsson (S) oppostionsråd i Varbergs kommun.

I fredags presenterades planen på att Ringhals reaktorer 1 och 2 kommer att avvecklas senast 2020, fem år före den tidigare planen.

– Jag är såklart inte glad för det här. Men jag är samtidigt realist, man måste förstå att det inte fungerar längre, säger Jana Nilsson till SVT Nyheter Halland.

Ringhals

Efter förra veckans besked att tidigarelägga stängningen av kärnkraftverket har reaktionerna varit många. Kommunalrådet Charlotte Stenkil (M) har uttryckt oro över den korta omställningsperioden och att arbetstillfällen försvinner. 

Framtida forskningsnav

Men Jana Nilsson vill helst blicka framåt och ser Ringhals som ett potentiellt framtida nav för forskning och utveckling inom energiproduktion.

– Det är än så länge mina egna tankar men jag kommer att göra allt för att påverka mitt eget parti och andra. Geografiskt ligger Ringhals väldigt bra. I området produceras redan mycket förnyelsebar energi och det finns mycket kunskap i närheten, som exempelvis Chalmers, säger han. 

Politiskt ansvar

Men för att klara både arbetsmarknaden i regionen och omställningen av Ringhals behöver både Vattenfall, regeringen och lokala politiker samarbeta, anser han.

– Men det gäller framför allt för regeringen och Vattenfall som måste ta sitt ansvar, avslutar Jana Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ringhals

Mer i ämnet