• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Ringhals kärnkraftverk. Foto: TT

Ringhals bröt med kritiserat vaktbolag

Uppdaterad
Publicerad

De tjänstehundar som ska upptäcka spår av sprängämnen runt kärnkraftverket i Oskarshamn är inte lämpade för uppgiften. Det anser hundföraren som varit ansvarig för flera av hundarna, som nu slagit larm till polisen och till OKG, som äger kärnkraftverket.

Tjänsten med de patrullerande bombhundarna inklusive hundförare köps in av företaget Maribo med säte i Västsverige, som tidigare även ansvarat för bombhundsverksamheten på kärnkraftverket i Ringhals. Men det halländska kärnkraftverket har nu bytt säkerhetsföretag.

– Vi valde att avsluta vårt avtal med Maribo i mitten av december och har idag en ny leverantör. Ett vaktbolag som även tillhandahåller sprängämneshundar, säger Anna Collin till SVT nyheter Halland ,säger Anna Collin, ställföreträdande presschef på Ringhals.

Anna Collin, stf presschef Ringhals Foto: Ringhals

Varför avslutade ni avtalet med företaget Maribo?

– Vi ansåg att de inte uppfyllde villkoren i avtalet och vi gjorde därför ett gemensamt avslut, säger Anna Collin.

”Hundarna är mycket effektiva”

Kritiken mot Maribo i Oskarshamn består i att hundarna är för gamla och används efter sin pensionsålder och att de arbetar sjuka. Detta ska ha fått till följd att hundarna börjat markera för sprängämnen mer sällan än tidigare.

– Säkerheten på OKG och Ringhals är ett skämt. Med den största sannolikhet har man inga problem att ta med en bomb in på kärnkraftverken. Sjuka och gamla hundar slutar att markera på grund av svag fysik, säger Reino Oscarsson, som utbildat hundförare i 55 år och som lämnade sitt jobb på Maribo på grund av deras ”oseriösa metoder”, till Barometern.

Maribo tillbakavisar dock kritiken när SVT Nyheter kontaktar dem.

Enligt Anna Collin finns det inga formella krav på kärnkraftbolagen att ha sprängämneshundar ,eller bombhundar som det också kallas, som kan markera för sprängämnen men Ringhals har valt att ändå köpa in tjänsten.

–Hundarna är mycket effektiva och är ett bra komplement till vårt övriga säkerhetssarbete, säger Anna Collin.

Hundarna används främst vid inpasseringskontroll på kärnkraftverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ringhals

Mer i ämnet