”Ringhalsare är ett härdat släkte”

Uppdaterad
Publicerad

Ringhals vill stänga ner reaktor 1 och 2 tidigare än beräknat. En nyhet som gör Mårten Valfridsson, ordförande för Sekos klubb Ringhals, mycket besviken.

På tisdagen kom beskedet att Vattenfall vill stänga ner reaktor 1 och 2 mellan åren 2018 och 2020. Tidigare var det år 2025 som kommunicerats.

– Vårt beslut fattas på affärsmässig grund. Det är naturligtvis beklagligt att stänga väl fungerande produktionsanläggningar men ibland är det oundvikligt, säger Torbjörn Wahlborg, chef Business Area Generation, Vattenfall i en kommentar.

Ringhals

Dessutom förmedlades att Vattenfall vill skära ner personalstyrkan med 1.000 heltidsanställda.

”Oerhört oekonomiskt”

När SVT Nyheter Halland ringer upp Mårten Valfridsson som är ordförande för Sekos klubb Ringhals har han inte fått uppfattningen om att de 1000 tjänsterna skulle beröra Ringhals anställda i Varberg.

Däremot kommenterar han en tidigare stängning av Ringhals 1 och 2.

– Jag är oerhört besviken. Det är oekonomiskt och jag förstår inte hur Vattenfall tänker, säger han.

Presskonferens vid lunchtid

Vad det innebär för de anställda på Ringhals att 1 och 2 stängs i förtid vet han inte.

– Men vi Ringhalsare är ett härdat släkte. Nu får vi vänta och se vad som händer, säger Mårten Valfridsson.

”En väldig oro”

Flera anställda som SVT Nyheter Halland pratat med hade inte ens nåtts av beskedet förrän de kom till jobbet på tisdagsförmiddagen.

– Jag tycker det är sorgligt. Vi behöver den basproduktion som kärnkraft bidrar med i Sverige, säger Pontus Hultqvist som jobbar som konsult för säkerhetsfrågor på Ringhals.

– Det innebär en väldig oro för dem som jobbar inne på ettan och tvåan. Det blir turbulent och det är synd om de arbetare som måste tänka på det här nu, Gert-Åke Carlsson, huvudskyddsombud på Ringhals.

För Vattenfalls övriga fem kärnkraftsreaktorer Ringhals 3 och 4 samt Forsmark 1, 2 och 3 vill man driva vidare som planerat i 60 år, till en bit på 2040-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ringhals

Mer i ämnet