Till vänster syns rådjurskid i norra Halland. Foto: Magnus Ericsson/Länsstyrelsen och TT (arkiv)

Länsstyrelsen uppmanar: Rör inte rådjurskiden

Publicerad

Varje år ringer människor till länsstyrelsen eftersom de tror att de hittat övergivna rådjurskid eller andra djurungar. Men ungen är i de allra flesta fallen inte övergiven och mänsklig inblandning kan istället leda till katastrof för djuret.

Så här års gör många djurungar sina första stapplande steg, flygturer eller simturer. De orkar inte så långt och föräldrarna måste lämna ungarna ensamma då och då för att själva söka föda.

Rådjurskid som ligger ensamma på en äng får många att kontakta länsstyrelsen av oro för att kidet är övergivet. Men det är det inte i 99,9 procent av fallen.

– Rådjursmamman har gått iväg för att äta för att kunna ge kidet den mjölk det behöver. Ungen orkar inte följa med och ligger därför kvar, berättar Annelie Ohlsson reservat och fastighetsförvaltare på länsstyrelsen i Halland.

Svält efter mänsklig beröring

Hon betonar att man aldrig får röra ett rådjurskid. Kidet är doftlöst och det skyddar mot rävar och andra rovdjur. Ett kid som doftar människa kan överges av sin mamma som då inte känner igen ungen, vilket resulterar i att ungen svälter ihjäl.

– Det bästa är att bara tyst gå ifrån platsen där kidet vilar. Mamman är garanterat i närheten, säger Annelie Ohlsson.

Kopplingstvång för hundar råder

Därför råder även kopplingstvång för hundar så här års fram till 20 augusti för att värna om djurens ungar som annars riskerar att bli ihjälbitna.

Men om man säkert vet att kidet är övergivet efter att mamman blivit påkörd i trafiken, kan man då ta hand om det?

– Då får man omhänderta kidet men då ska man kontakta veterinär, länsstyrelsen eller organisationen Katastrofhjälp för fåglar och vilt eller en djurpark för att få råd och hitta någon som kan ta hand om djuret. Man kan även ringa polisen. Man får absolut inte tvinga i djuret någon mat eller dryck utan att konsultera expert, säger Annelie Ohlsson.

Sälungar måste få vila i fred

Även sälungar som hittas ensamma på stranden röner stor uppmärksamhet och det har hänt att människor försökt bära tillbaka sälungen ut i vattnet i tron att den har strandat. Men den behöver få vila på land och ska lämnas i fred.  Annars kan den i värst fall drunkna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.