Claes Scheibe, vd på Hector Rail som körde olyckståget. Foto: Pressbild/Lennart Benson

Rutinarbete utfördes vid dödsolyckan på Södra cell

Uppdaterad
Publicerad

Lokföraren som omkom på Södra cell förra veckan höll på med högst normala arbetsuppgifter när olyckan inträffade. Nu har den obevakade järnvägsövergången blockerats.

Det var på onsdagen 6 november som en lastbil kolliderade med ett timmertåg på en obevakad övergång på Södra cell. Lokföraren genomförde så kallat växlingsarbete, då lok och vagnar delas upp för att gå åt olika håll. Vid olyckan befann lokföraren sig längst bak, oskyddad utanpå tågsetet.

– Det är ett normalt arbete, som utförs dagligen över hela landet, och i samband med det kom en långtradare vid den obevakade övergången. Vi vet ungefär vad som inträffat men inte orsaken, hur kunde det gå så fel? säger Claes Scheibe, vd på järnvägsoperatören Hector Rail.

Han vill inte dra några förhastade slutsatser utan avvaktar och stöttar polisutredningen.

Olycksövergången blockerad

Övergången där olyckan inträffade har blockerats för att förhindra ytterligare incidenter. Hector Rail ser också över sina rutiner och har infört obligatoriskt stopp vid liknande övergångar samt gör en riskanalys.

Organisationen för krishantering som tidigare bara övats på har fungerat väl, menar Scheibe, och både direkt och indirekt drabbad personal har erbjudits stöd. Under tisdagen hölls en minnesstund för den lokföraren, en 43-årig man.

– Vi är inte något stort bolag så det påverkar verkligen alla. Jag hoppas att hela branschen tar efter och att något positivt ändå kan komma ur det här, att vi alla blir lite bättre.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olyckan under onsdagen fick dödlig utgång. I klippet berättar säkerhetschefen vad som händer nu. Foto: Lennart Benson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.