”Är det värt risken att smutsa ner sig för små summor” undrar stationsbefälet i Falkenberg, Anders Persson Foto: TT/skärmdump

Ryktet: Lätt att stjäla på Gekås – polisen slår tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen i Falkenberg florerar rykten om att det är lätt att stjäla på Gekås. Genom ett inlägg på sociala medier vill de nu slå hål på alla sådana tankar.
– Vi är där var och varannan dag, säger Anders Persson, stationsbefäl i Falkenberg.

I polisens inlägg på Facebook går det att läsa följande: ”Flertalet personer har vittnat om att många tror att det bara är att åka till Gekås och plocka det man vill ha. Vi vill härmed informera er om att så inte är fallet.”

– Vi har fått indikationer på att de som stannas av väktare och att gemene man säger att det är lätt att stjäla på Gekås, säger Anders Persson.

Hur tror du det ryktet har uppstått?

– Uppenbarligen kommer det från sådana som har lyckats stjäla, säger Anders Persson.

Ingen tjuv går säker

Han menar ändå att polisens höga närvaro i varuhuset indikerar att ingen tjuv går säker.

Varuhuset ligger i Ullared, i Falkenbergs inland, och Anders Persson håller med om att det kan tyckas motsägelsefullt att folk åker dit för att stjäla på ett lågprisvaruhus.

– Eftersom det är ett stort varuhus så är risken att bli upptäckt inne i butiken kanske liten. Men det är däremot alltid en stor risk när man passerar larmbågarna, säger Anders Persson.

Han menar att varuhuset har en bra säkerhetsorganisation med väktare som alltid är på plats.

Vad vill ni uppnå med  inlägget på facebook?

– Dels att visa på det inte är lätt att stjäla eftersom vi i snitt är där varannan dag, säger Anders Persson.

”Är det värt att smutsa ner sig”

Han lyfter även fram att de blir påföljder för de som döms. För ringa stöld är det böter eller fängelse i upp till sex månader och för stöld kan det bli ett fängelsestraff på två år.

Det blir även en notering i brottsregistret som exempelvis kan påverka möjligheterna att få en anställning.

– Visst kanske man kommer undan någon gång, men är det värt risken att smutsa ner sig för små summor. Den gången du åker fast går det inte att sudda ut, säger Anders Persson.

Senast under söndagskvällen var polisen på plats och grep en hel familj som misstänks ha stulit varor till ett värde av närmare 20 0000 kronor.

– Att det är en familj hör inte till vanligheterna. Oftast är det en ensam gärningsman eller två stycken som stulit tillsammans, säger Anders Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer