Håkan Jonsson har sprungit maraton på samtliga kontinenter. Foto: privat

Rysk-ukrainsk konflikt stoppade Håkans maraton på Nordpolen

Uppdaterad
Publicerad

68-årige Håkan Jonsson hade tränat länge för att få springa maraton på Nordpolen. Men loppet blev inte av på grund av att Ryssland inte ville släppa in det ukrainska flygplanet som skulle avgå från Svalbard.

Håkan Jonsson från Halmstad och 40 andra löpare hade tagit sig till Svalbard för att springa ett maraton på Nordpolen. Egentligen skulle de sprungit den 9 april, men det blev strul och loppet flyttades fram till den 16 april. Men på fredagen den 12 april kom beskedet att loppet var inställt. Anledningen var att det gick på rysk territorium och att planet och besättningen som skulle ta löparna från Svalbard till platsen där tävlingen skulle gå var från Ukraina.

– Vi fick veta att ryssarna hade stängt all trafik. Det är inte klokt. Fullständigt vansinnigt. Vi var människor från jordens alla hörn, en var till och med från Australien och så får man det här beskedet. Det blev en väldigt dyster stämning, säger Håkan Jonsson.

Sprungit på alla kontinenter

Håkan har sprungit maraton på alla kontinenter. Nordpolen är ingen kontinent, men de som har sprungit på alla platserna får en speciell medalj.

– Jag hade tänkt att jag skulle ha Grand Slam-medaljen hängande på halsen nu som jag skulle vara så stolt över. Tanken av att loppet inte skulle bli av fanns inte, säger Håkan Jonsson.

Vad händer nu?

– Vi fick fribiljetter till nästa år av arrangören, så jag ska springa och oavsett vad som händer ska jag ta mig i mål. Även om det är på alla fyra, säger Håkan Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.