Stefan Pålsson (S), kommunalråd i Halmstad Foto: Nadya Norton/SVT

S i Halmstad vill satsa på välfärd – med sparade pengar

Publicerad

I stället för Alliansens besparingar vill Socialdemokraterna i Halmstad satsa på välfärden, bland annat genom att använda pengar som kommunen har sparat för tuffare tider.

– Det är inte läge att bygga upp det överskottet nu genom kraftiga besparingar, säger kommunalrådet Stefan Pålsson (S).

Jämfört med Alliansens budgetförslag vill partiet lägga drygt 40 miljoner kronor mer på olika välfärdssatsningar. Barn- och ungdomsnämnden får 13 miljoner kronor mer, som bland annat ska gå till fler lärare och tidigare insatser.

– All forskning säger att om man gör tidigare insatser när barn hamnar fel i livet eller om man har svårt med vissa delar av skolan, så kan vi undvika stora kostnader för individen och samhället genom att hjälpa dem tidigt.

Sysselsättning åt nyanlända

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får ytterligare åtta miljoner kronor.

– Även om vi är i en högkonjunktur så har vi ju faktiskt de som står utanför arbetsmarknaden, inte minst våra nyanlända.

Socialnämnden får 7 miljoner kronor till förebyggande insatser, och äldreomsorgen får åtta miljoner kronor för att kunna avskaffa minutstyra scheman. Tre och en halv miljoner kronor läggs på att kunna ha kvar Hallandstrafikens seniorkort för den som är 70 år eller äldre.

Verksamheternas effektiviseringsarbete bromsas dessutom in.

Tar sparpengar

För att finansiera sina förslag tar Socialdemokraterna under en tvåårsperiod 28,8 miljoner kronor ur kommunens resultatutjämningsreserv, som används för att jämna ut intäkter över en konjunkturcykel.

Partiet vill dessutom att kommunen utarbetar förslag till ett system för att klimatkompensera resor, samt till hur kommunens upphandlingar – som uppgår till 1,6 miljarder kronor – kan bli mer hållbara.

– Vi har lagt ett väldigt stort fokus på klimatpolitiken, säger Stefan Pålsson.

I centrala Halmstad vill Socialdemokraterna lägga 15 miljoner kronor på att binda samman Storgatan och Bastionen med Norre katts park. I stället för att renovera Kulturskolans gamla lokaler vid Nissan vill man anlägga en konstgräsplan i Oskarström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.