Foto: TT

Så blir du av med julgranen

Publicerad

I dag är det tjugondag Knut och julsakerna ska därmed ut. Men att slänga julgranen på fel ställe kan ge böter.

Även om de flesta julgranar består av naturligt material räknas det som nedskräpning att slänga dem i naturen. Ett brott som kan ge böter eller i värsta fall fängelse.

Granarna sorteras som trädgårdsavfall och går alltid att slänga på återvinningscentralen.

– Man lägger granarna bland riset, säger Elisabeth Andersson, avfallsplanerare, på Vivab som har hand om avfallshanteringen i Varberg och Falkenberg.

”Många som vill ha sin gran hämtad”

Idrottsorganisationer har vid tillfällen samlat in julgranar för att få lite extra klirr i kassan. Bland annat har Falkenbergs IK tagit ett sådant initiativ.

–  Ungdomarna har lämnat ut lappar i stora delar av Falkenbergs innerstad. Vi gör det varje år och det är rätt många som vill ha sin gran hämtad. Pengarna går till ungdomarnas träningsläger, säger Stefan Holman, ordförande i Falkenbergs IK.

I flerfamiljshus finns ofta ett grovsoprum där granar kan läggas, men det kan vara en god idé att höra med fastighetsägaren först.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer