Foto: Arkiv

Så funkar drogtester i Hallands gymnasieskolor

Publicerad

I Halmstad ligger förslag om att införa drogtest på kommunens gymnasieskolor. Elever som inte går med på det riskerar avstängning. Här svarar resten av Hallands kommuner hur de gör med drogtester av elever på sina gymnasieskolor.

Fråga 1: Genomförs drogtester på gymnasieelever i din kommun?

Fråga 2: Vilka åtgärder kan skolan vidta om eleven säger nej till drogtest?

Kungsbacka

Cynthia Runefjärd, förvaltningschef:

1. Ja, med jämna mellanrum i samarbete med polisen.

2. Eftersom vi har nolltolerans mot droger och polisen bara testar elever där det finns misstanke om drogmissbruk så blir eleven avstängd om hen inte gör testet för att visa att hen är drogfri. Vi måste garantera trygghet och studiero.

Varberg

Tobias Ramstedt, gymnasiechef:

1. Nej, inte slumpmässigt på skolan. Vid misstanke ombeds eleven genomföra test vid ungdomsrådgivningen, detta enligt skolans drogplan.

2. Om det finns misstanke om bruk och att eleven skulle vara påverkad i skolan kan eleven stängas av från delar eller hela utbildningen med hänvisning till skollagen. Men vi kan inte schablonmässigt stänga av en elev som vägrar genomföra drogtest.

Falkenberg

Ur gymnasiets handlingsplan mot droger:

1. Det kan finnas situationer där drogtester behöver företas av säkerhetsskäl, exempelvis i gymnasieskolans yrkesinriktade utbildningar. Där kan det förekomma inslag som vid drogpåverkan kan medföra fara för elevers eller andras säkerhet, exempelvis inom transportteknisk utbildning. Rektor beslutar om att drogtester skall genomföras, slumpvist utspridda över tid, för hela klassen.

Laholm

Ingela Månsson, gymnasiechef:

1. Det genomförs frivilliga drogtester om eleven misstänks nyttja droger. I samtal med elev och skolledning genomförs detta för att säkerställa arbetsmiljön. Elever, som främst läser på yrkesprogram, kan inte av säkerhetsskäl hantera maskiner eller dylikt eller vistas på sina praktiker eller i skolansmiljö om de är drog påverkade.

2. Misstänker vi att eleven är påverkad kommer vi göra en avstängning för att utreda hens lämplighet, detta enligt skollagen och arbetsmiljölagen. Oftast är det inga problem, de flesta som blir tillfrågade inser och tycker det är bättre att ”frias” än fällas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.