Ingen rädd för kärnkraft här. Träffa Bua-borna som bor grannar till Ringhals kärnkraft. Från vänster uppifrån; John Pedersen, Anna-Lena Viktorsson Karlsson, Theodor Graudums, Malte Svan och Simon Svan. Foto: SVT

Så är det att bo granne med ett kärnkraftverk

Publicerad

Bua är fiskeläget som blomstrat med Ringhals kärnkraftverk. Följ med och se vad Buaborna säger om att bo granne till Nordens största kärnkraftverk. Om ett halvår börjar avvecklingen.

Finns det någon här i Bua som inte har koppling till kärnkraftverket?

– Då får du nog leta rätt länge, svarar Malte Svan som vi träffar när han sitter tillsammans med några kompisar i hamncaféet.

På andra sidan bukten tornar Ringhals fyra reaktorhallar upp sig. En siluett som hör till vardagen för invånarna här.

Från litet fiskeläge

Innan Ringhals kärnkraftverk började byggas här i början av 1970-talet var Bua ett fiskeläge med några hundra invånare. Tio år senare bodde här 2000 personer och det fanns bland annat skola, barnomsorg och flera affärer.

Utan kärnkraftverket hade Bua inte varit vad det är i dag. Det är alla vi pratar med på orten överens om.

Nedrustningen av Ringhals kärnkraftverk

Visa

Vattenfalls styrelse, som äger majoriteten av Ringhals, beslutade våren 2015 om förkortade drifttider för Ringhals 1 och 2. Ursprunglig plan var att driva anläggningarna i 50 år, till 2025 respektive 2026.

Men från och med årsskiftet 2019/2020 stängs reaktor Ringhals 2 (R2), och ett år senare ska även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorerna har planerad drift in på 2040-talet.

Sjunkande elpriser

Beslutet om att stänga R1 och R2 var affärsmässigt och berodde till stor del på att elpriserna var låga. Dessutom väntade stora investeringar i upprustning. Ringhals ägare gjorde en bedömning om att det skulle bli dyrare att rusta upp och driva de båda reaktorerna än vad de skulle tjäna på dem.

Näringsutskottet skulle den 28 maj ta ställning till ett betänkande från Liberalerna om att behålla R1 och R2 i drift. Detta bordlades dock till nästa möte.

Tre kärnkraftverk

Sverige har i dag tre kärnkraftverk med totalt åtta reaktorer i drift. Ringhals i Halland med fyra reaktorer, Forsmark i Uppland med tre reaktorer samt Oskarshamn i Småland med en reaktor. Ungefär 40 procent av elen som görs i Sverige kommer från kärnkraft, och cirka hälften av den produceras på Ringhals.

På Ringhals är 1313 personer anställda (2019-01-01), det gör kraftverket till en av Hallands största arbetsgivare.

Källor: Vattenfall, riksdagen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet