Det vinnande bidraget Connection hub kan komma att stå som mall för hur Halmstads nya resecentrum ska se ut. Foto: Halmstad kommun

Så kan nya resecentrum i Halmstad se ut

Publicerad

Resecentrum i Halmstad kan vänta sig en stor omgörning. Efter att en internationell arkitekttävlingen avgjorts är det nu möjligt att se hur ett nytt område runt resecentrum kan komma att se ut.

Det är den internationella arkitekttävlingen Europan som utsett en vinnare, en tvåa och en trea med målet att skapa ett nytt område för resecentrum. Vinnaren blev bidraget Connection hub.

– Förslagen har varit väldigt varierande men många har gjort liknade val kring vad som bör byggas och hur kopplingen till resten av staden bör vara, säger Emeli Cornelius, planarkitekt på samhällsbyggnadskontoret i ett pressmeddelande.

Halmstad har satsat en miljon kronor

Kommunen kommer nu att gå vidare med samtliga tre bidrag som ska fungera som visioner för hur ett nytt resecentrum kan se ut. Kommunen har satsat en miljon på deltagandet i tävlingen och kan fritt välja att använda ett eller flera bidrag för utformningen av området.

Målet för ett nytt resecentrum ska enligt kommunen vara att integreras med staden för att underlätta resor till, från och omkring Halmstad.

Kommunen inte helt nöjda

Sammanlagt lämnades 17 bidrag in till kommunen med visioner om det nya området. Trots de tre vinnande bidragen är kommunen inte helt nöjd. Inget av bidragen har helt kunnat uppfylla kommunens krav och förslagen behöver utvecklas.

– Idéerna behöver utvecklas och anpassas till nya förutsättningar som uppkommit sen tävlingen drog igång. Ett arbete som vi kommer att dra igång med så snart tävlingen är helt avslutad i januari nästa år, säger Helena Ekengren, samhällsplanerare med inriktning infrastruktur på kommunens samhällsbyggnadskontor, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.