Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så många halländska turistjobb kan försvinna i sommar

Publicerad
Coronakrisen fortsätter slå hårt mot besöksnäringen och enligt en ny rapport från Visita riskerar 1 400 arbetstillfällen inom hotell- och restaurangbranschen i Halland att försvinna inom kort.
– Halland är absolut ett av de län som är värst drabbade i Sverige, säger Mattias Rådström, presschef Visita.

Sett till landet i stort kan 80 000 jobb och 9 000 företag inom hotell- och restaurangbranschen försvinna den närmsta tiden.

– Hotell- och restaurangbranschen är absolut den bransch som har drabbats hårdast av krisen. Hotell och restauranger står tomma och flera har tvingats stänga ner, säger Mattias Rådström, presschef Visita.

Det är Handels Utredningsinstitut (HUI) som har tagit fram siffrorna på uppdrag av branschorganisationen Visita. Statistiken utgår ifrån ett scenario där smittspridningen av covid-19 når sin topp på senvåren för att senare ebba ut.

1 400 jobb kan försvinna

Stockholm är det län i Sverige där flest jobb kommer att försvinna, följt av Västra Götaland och Skåne. I Halland riskerar ungefär 1 400 arbetstillfällen att försvinna.

– Stockholm drabbas ju hårdast eftersom det finns flest invånare där, men Halland är absolut ett av de län som är värst drabbade i Sverige, säger Mattias Rådström, presschef Visita.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer