Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arkivbild. Foto: TT

Så många hemtjänstanställda träffar de äldre

Publicerad

Äldre i Kungsbacka hör till dem i hela landet som vid besök av hemtjänsten i högst utsträckning får olika personal vid varje tillfälle. Bara fyra kommuner i hela landet har fler.

Norberg i Västmanland är den kommun i hela landet där äldre får möta flest personer inom hemtjänsten. Under 2019 fick de träffa 25 stycken under en tidsperiod på två veckor. På femte plats kommer Kungsbacka där de som nyttjar hemtjänsten i genomsnitt fick möta 22 olika ansikten under samma tid.

– Det är verkligen olyckligt. Det är otryggt för personalen, de anhöriga och de äldre, säger Magdalena Elmersjö, lektor i socialt arbete vid Södertörns högskola, till Nyhetsbyrån Siren.

Falkenbergarna är de kommuninvånare i Halland som oftast får samma personal. I genomsnitt 12 personer fick hemtjänsttagarna träffa under de två veckorna.

I klippet ovan berättar Ann- Helen Svensson, verksamhetschef för Hemtjänsten i Kungsbacka, om hur hon ser på kommunens höga placering, bakomliggande orsaker och framtiden.

Så ser det ut i din kommun

Visa

Medelvärde för antal olika personal som en hemtjänsttagare mötte under en tvåveckorsperiod 2019. Gäller, 65 år och äldre, med två eller fler besök per dag. Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvårdspersonal ingår inte.

Kungsbacka: 22

Varberg: 16

Falkenberg: 12

Hylte: 15

Halmstad: 16

Laholm: 15

Källa: Kolada

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer