VA-avgiften höjs i Varberg och Falkenberg. Foto: Arkiv

Så mycket dyrare blir din VA-avgift

Publicerad

För att möta framtidens behov av dricksvatten när befolkningen växer och klimatet förändras höjer VIVAB taxan i Varberg och Falkenberg.

I oktober presenterade Nils Holgersson-gruppen den årliga vattentaxerapporten som jämför priserna för vatten, sophämtning, avlopp och uppvärmning i Sveriges kommuner.

Varberg stack ut som den kommun med störst prisökning för vatten med 15 procent jämfört med föregående år. Och nästa år blir det ytterligare höjning av taxan i både Varberg och Falkenberg, meddelar VIVAB.

I Varberg höjs VA-avgiften med 11 procent och i Falkenberg med 10 procent.

Torka och låga grundvattennivåer kräver insatser

Anledningen är att befolkningsmängden i kommunerna ökar och det ställs högre krav på VA-anläggningar.

– Vår region står inför stora utmaningar med växande befolkning, klimatförändringar och skärpt lagstiftning inom vatten- och avloppsområdet, säger Johan Jacobsson, ekonomichef på VIVAB, i ett pressmeddelande.

Pengarna som kommer in genom den höjda taxan ska gå till en rad åtgärder som ett nytt vattentorn i Varberg och underhåll av det 300 mil långa ledningsnätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.