Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se flera från Halland reagera på att styrräntan höjs. Foto: SVT

Så reagerar hallänningar på Riksbankens höjda styrränta

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken höjer styrräntan till 2,5 procent och redan i början av nästa år väntas ännu en höjning.

– Man tror att det någon gång vänder, men det känns inte så just nu, säger Halmstadbon Lotta Larsson, efter torsdagens besked.

Starta klippet för att se fler reaktioner på Riksbankens räntehöjning och vad som förväntas längre fram.

Dina bästa spartips inför julhandeln?

Pinnat inlägg

Tack för ert engagemang! På återhörande.

Agnetah • Julen är framförallt barnens högtid, julgran/julklappar. Vuxna kan isf. julklappar t varandra skänka motsvarande pengar till välgörande ändamål. WIN-WIN! effekt, man gör varandra glada & organisationernas mottagare ännu gladare! Så slipper vi stressa/handla/förvara/göra oss av med saker, vilket är sparsamt & miljövänligt! ❤️

Monika Edlén • Väldigt enkelt. Ge bara julklappar som någon av någon anledning behöver. Det kan vara second hand eller något du inte använder. Stickade strumpor verkar väldigt användbart om det blir en kall vinter. Jag kommer kanske att ge någon julklapp.

Anna • Jag stickar vantar och strumpor som jag ger bort i julklapp åt vuxna släktingar. Annars köper vi inte julklappar alls åt vuxna.

Mitt bästa tips för övrigt är att ha sparkonto till jul där man börjar redan i januari att sätta undan pengar varje månad. Då blir det inte så tuffa utgifter i december.

Anna Page • Jag och min bror med familj kom överens om att inte köpa något. Istället ger vi varandra saker som vi redan har hemma men inte använder. Tidigare har vi gett second hand saker, men det här blir roligare. Man måste lyckas matcha en sak man har med "rätt" person - det ska ju fortfarande vara nåt som glädjer!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efter beskedet om höjd styrränta begav sig SVT ut på stan för att fånga hallänningarnas reaktioner. Se mer i klippet.

Brian • Jag har det knapert fast jag jobbar. Har inget hopp om att det blir bättre nästa år. Men veckan före jul ska jag göra det trevligt för en person som är allvarligt sjuk, kanske den sista julen den personen får uppleva. Jag ska köpa en fin bok och ge bort till min vän och kosta på mig en resa till att besöka denna människa som hjälpt mig överleva livets svåra stunder. Jag har inte råd egentligen, har inga marginaler, men jag köper ingen julmat och firar inte jul själv. Köphysterin inför jul och andra sk högtider (som tycks bli fler och fler) - den har jag genomskådat för länge sedan. Det är också mitt bästa spartips: gå inte på konsumtionshysterin. Tänk själv, kopiera inte någon annans ogenomtänkta beteende.

Gary Ljunglöf • Ingen sprit och öl, till Jul och Nyår,nu blir barnen glada

Simon • Till mindre barn kan man byta en leksak med en kompis med barn i samma ålder. Roligt att få en ny "grej" och särskilt att få packa upp något inslaget 🎁

Sparare • Köp inget nytt utan skapa nya saker från gamla ting.

Odette • Köpt något fint till en ensam släkting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.