Från och med i dag är besöksförbudetinom äldreomsorgen hävt. Så här såg det ut när Kerstin Bohlers träffade dottern Ann-Marie i våras på ett äldreboende i Falkenberg – så nära men ändå med en plexiglasskiva emellan. Foto: SVT ARKIV /Marcus Alakangas

Så hanteras hävt besöksförbud i äldreomsorgen i Hallands kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Positivt för boende och anhöriga, men oro för ny ökning av smittspridning. Bland medicinskt ansvariga i Hallands kommuner råder dubbla känslor för det hävda besöksförbudet inom äldreomsorgen.

– Här är man övertygad om att smittan kommer att komma in igen, säger Cecilia Harley, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Laholm.

SVT Nyheter Halland har frågat medicinskt ansvariga sjuksköterskor i länets samtliga kommuner:

  1. Hur ser ni på att särskilda boenden öppnar för besök?
  2. Hur säkrar ni att smitta inte sprids på boendet?

Och så här svarar de:

Laholm

Cecilia Harley:

  1. – Det finns en oro för smittspridning. Laholms kommun var den första kommunen i Halland som i våras, i mitten i mars, fick in smitta på ett särskilt boende via besökare. När man pratar med verksamhetscheferna är man oroliga för hur det ska gå och de är övertygad om att smittan kommer komma in igen. Det är en oro. Det finns också fördelar för boende och för anhöriga är det oerhört värdefullt.
  2. – Vi kan bara uppmana besökare att stanna hemma vid symptom. Sedan kommer vi ha ytterdörrar fortsatt låsta. Man måste boka en tid så att inte alla kommer samtidigt. Sedan fortsätter vi med de rutiner vi har. Vi gör ingen förändring av skyddsutrustning eller så.

Hylte

Sophia Lehnberg:

  1.  – Det är alldeles nödvändigt att öppna igen, det är många som saknar sina anhöriga. Men det är en utmaning också.
  2. – Vi jobbar med nya föreskrifter och de rekommendationer som kommit ut och vi vill följa det fullt ut.

Varberg

Gun Andersson:

  1. – Det positiva är att man får möjlighet att besöka närstående. Många som har varit isolerade länge får nu besök. Sen finns det en oro att säkerställa att smittan inte kommer in. Det är en oro att få in smitta på boenden, det får vi jobba på.
  2. – Om man vill besöka någon måste anhörig ta kontakt med boendet och anmäla att man vill besöka och få information inför besöket. Besöken kommer i första hand ske i den boendes lägenheten, eller i stora lokaler. Vi jobbar med säkerhetsrutiner och informera om det. Besökande får tvätta och sprita händerna ordentligt innan. Besökaren ska gå direkt till sin anhörig utan att prata med andra.  Sedan undviker vi att ha besök när det är mat.

Halmstad

Eva-Karin Stenberg:

  1. – Bra att myndigheterna ser lite bredare på denna fråga än enbart smittspridningsynpunkt. det finns även psykosociala behov och vi kan inte besluta om förbud att träffas. Samtidigt som vi vill skydda våra äldre från smitta förstår vi det uppdämda behovet från anhöriga. Riskerna är natuligtvis att ju fler personer som kommer in desto större risk är det man för med sig smittan in till våra äldre.
  2. – Som anhörig ska man boka besök, man ska vara helt frisk och inte ha snuva, hosta, feber eller nedsatt lukt- och smaksinne. När man kommer på besök möter personalen upp i entrén, besökarna får sprita sina händer och personalen följer de anhöriga in på rummet. Där uppmanas man att hålla avstånd, man får inte kramas och pussas. Det är det allra viktigaste, att hålla avstånd.

Falkenberg

Anja Sönnerstedt Arvidson:

Anja Sönnerstedt Arvidsson Foto: Falkenbergs kommun
  1. – Det är klart att det är oroligt i och med att vi ser en ökning. Men vi har försökt att säkra upp och göra det så säkert så möjligt genom tydliga rutiner för hur personalen ska bemöta de anhöriga. Vi har lagt en bra grund för hur besöken ska gå till, säger hon.
  2. – Genom våra nya rutiner för säkra besök. Genom bland annat att vi har mötesvärdar som ledsagar de anhöriga till den närståendes lägenhet. Och att vi ger tydlig info om att hålla avstånd, tänka på god handhygien och att man ska respektera våra säkerhetsåtgärder.

Kungsbacka

Anna Gröneberg:

  1. – Vi ser positivt på det. I Kungsbacka har vi inte haft några konstaterade fall sedan i juli. Men det finns också risker. Vi tycker att det finns två sidor av myntet:  – Det är positivt att man får träffa sina nära och kära. Sen handlar det om att vi måste kunna genomföra säkra besök. Risken är att man får in smitta. Så det är andra sidan av myntet.
  2. – Vi har tagit fram en riktlinje för säkra besök som gäller alla vård- och omsorgsboenden i Kungsbacka kommun. Det handlar mycket om att jobba med information till anhöriga och patienter. Då handlar det om Folkhälsomyndighetens rekommendationer om avstånd och att man behöver se till att planera besöken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.